11 Aylık Bebek Gelişimi
11 aylık bebek gelişimi, 10. Ayda olduğu gibi bebeğin tüm fonksiyonlarının hızla gelişmeye devam ettiği süreçlerden birisidir. Bu süreçte bebeğin beslenmesine ek gıdalarla devam ediliyor olsa da, kesinlikle mümkünse anne sütünden vazgeçilmemelidir.
11 Aylık Bebek Gelişimi Sürecinde Yaşananlar
11 aylık bebekler neler yapabilir?
- 11 aylık bebek gelişimi sürecinde artık bebeğiniz, eşyalara tutularak çok daha rahat bir şekilde yürümeye devam eder.
- Eskiye oranla çok daha uzun süreli, destek almadan ayakta durabilir ve daha rahat bir şekilde birkaç adım atarak, desteksiz bir şekilde yürüyebilir.
- Anne, baba, abla ve dede gibi kelimelerin dışında, sıklıkla kullanılan basit kelimeleri daha rahat bir şekilde telaffuz etmeye başlar.
- Çevresindeki insanlardan isteklerini, ağlamak yerine işaretle daha sık gösteriler.
- Kendi başlarına daha düzenli bir şekilde su içebilir, kaşık ve çatal kullanımında tam başarılı olamasalar da, yavaş yavaş kullanmaya başlayabilirler.
- Sevdiği oyuncaklara ve insanlara karşı, daha ilgili olurlar.
- Kendine göre daha değişik bir dil geliştirebilirler.
- Taklit özellikleri çok daha gelişmiştir.
- Kendisine yöneltilen kesin komutları algılama düzeyleri yüksek olup, yapması ve yapmaması gerekenler için verilen komutları daha rahat bir şekilde yerine getirirler.
11 Aylık Bebeklerde Beslenme
Artık sofra alışkanlıkları daha ileri düzeyde olan 11 aylık bebekler, birçok besin maddesini de çok daha rahat bir şekilde tüketmeye başlarlar. Özellikle yumuşak mevsim meyvelerine karşı, çok daha istekli olurlar. Ancak diğer yazılarımızda olduğu gibi, anne sütünün bebek için oldukça önemli olduğunu ve mümkünse kesilmemesi gerektiğini yeniden hatırlatmak isteriz.
11 Aylık Bebeklerin Boyu Ve Kilosu
11 aylık erkek bebeğin kilosu ortalama 10 kilo, kız bebeklerde ise 8.5 kilo civarındadır. 11 aylık erkek bebeklerin ortalama boyu 75 santim, kız bebeklerin ise 70 santim civarında olmaktadır.
11 Aylık Bebeklerde Fiziksel Gelişim Görme ve İşitme
11 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeklerin fiziksel gelişimleri, tam olarak oturmaya başlamaktadır. Bu süreçte vücudunu daha iyi tanıyan bebekler, kaş ve göz hatları çok daha belirgin, el ve ayak kullanımları ise çok daha rahat olmaktadır.
Görme ve işitme yetileri ise, bu ayda da belirgin düzeyde ilerleme göstermektedir. Artık çok hızlı hareket eden canlı ya da cisimleri, çok daha rahat bir şekilde takip edebilmektedirler.