Çocuk

Bebeklerde Aşı Sonrası Ateş Yükselmesi

Bebeklere ateşli diyebilmemiz için vücut ısılarının, normal sınırlar üstüne çıkması gerekmektedir. Çocukların normal ısıları 36.5 – 37 derece düzeyindedir. Bebeklerin ateşli olduğunu söyleyebilmemiz için derecenin ölçüm yapılan vücut bölgesine göre değiştiğini belirtmekte fayda vardır.

Koltuk altından yapılan ölçümlerde – 37,5 derecenin üstünde olması

Makat bölgesinden yapılan ölçümlerde – 38 derecenin üstünde olması

Kulaktan yapılan ölçümlerde – 37.8 derecenin üstünde olması

Yapılan ölçümler neticesinde yukarıda belirttiğimiz derecelerin üstünde bir sonuç elde ettiyseniz, bebeğin ateşinin yükseldiğinden söz edebiliriz.

Bebeklerin vücut ısısı belirli durumlarda değişiklik gösterebilir. Bulunduğu ortama, üzerindeki kıyafete ya da sabah ve akşam oluşuna göre vücut ısıları değişiklik gösterebilir. Bebeklerin vücut ısısı özellikle akşam saat 5 – 6 sıralarında en yüksek seviyeye çıkar. Dolayısıyla bebekleriniz vücut ısısındaki her değişiklik bir hastalığa işaret etmeyebilir. Bu yüzden dikkatli değerlendirmeler yapmamız da fayda vardır.

bebeklerde aşı ve ateş

Aşı Neden Ateş Yükseltir ?
Bebeklerde 1,5 – 2 yaşına kadar olan aşı dönemi içerisinde yüksek ateşin, aşıların yan etkisi olduğu söylenebilir. Bebeklerde aşı sonrası görülen ateş yükselmesi normaldir. Fakat çok yüksek bir seviyede olmaması gereken ateş 38 dereceyi geçer veya 48 saatten uzun sürer ise hemen bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Bir başka örnek olarak; enfeksiyonlar (kulak, boğaz, sinüzit, akciğer enfeksiyonu), diş çıkarma dönemleri, hematolojik rahatsızlıklar, romatizmal hastalıklar ve onkolojik rahatsızlıklarda bebeklerde ateş yükselmesine neden olmaktadır.

3 yaşından büyük bebeklerde yüksek ateş 24 saat içerisinde düşmüyorsa dikkat etmeliyiz. Özellikle bebeğin doğumdan sonraki ilk 3 ay içerisinde ki ateş ölçümleri oldukça önemlidir. Eğer yeni doğan bebeklerde doğumdan sonraki ilk 3 ay içerisinde ateşin yükseldiği fark edildiğinde bebek hemen doktora götürülmelidir. Çünkü bebeklerin bu dönem içerisinde bağışıklık sistemi de tam olarak gelişmediği için son derece hayati bir önem taşımaktadır.

3 ayı geçen bebeklerde ise eğer ateş 24 saat sonrasında da devam ediyorsa bir doktora götürülmelidir. Özellikle yüksek ateşe eşlik eden, kusma, bulantı, ishal ve benzeri bulgular sizlere bebeğinizin durumunun ciddiyetini gösterir.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu