Sağlık

Siğil Nedir? Nasıl Oluşur? Tedavisi Nelerdir?

Bir deri enfeksiyonu türü olan siğil, ağrılı bir hastalıktır. Tedavi ile iyileşecektir ancak tekrarlaması muhtemeldir.

Siğil Nedir?
Siğil, derinin üst tabakasında bulunan genellikle deriyle aynı renkte görünen, sert, kabarık, nasırımsı bir enfeksiyondur. HPV (Human Popilloma Virüs – İnsan Popilloma Virüs) olarak bilinen virüse ait enfeksiyonlardır. Halk arasında iyi bilinen çok rastlanan sıradan bir hastalıktır. Siğiller genellikle, ellerde ayaklarda, genital bölgede ve yüzde görülür.

Bulaşıcı Mıdır?
Virüsün nasıl bulaştığına dair kesin bir bilgi yoktur fakat bağışıklık sistemi her yerde olduğu gibi bu virüste de etkili bir rol oynamaktadır. Bağışıklık sistemimizin zayıf olması, virüs ile direkt temas, ortak kullanım alanları ya da kişisel eşyaların ortak kullanılması, siğillerin üzerinin koparılması ya da kanatılması gibi etmenler virüsün bulaşmasında ve yayılmasında etkin rol oynar.

Siğil bulaşıcı mıdır diyenler için cevabımız evet. Özellikle kalabalık insanların birlikte yaşadığı askeriye, yurt, otel gibi yerlerde bulaşması muhtemeldir. Nemli ortamda daha kolay yaşadığı için tuvalet, banyo, havuz gibi su bulunan yerlerde hijyene ekstra özen göstermek gerekir. Siğil olan yere çıplak elle bile dokunmamak gerekir. Aksi takdirde ele de bulaşacaktır.

siğil tedavisi nasıldır

Çocuklar, ergenlik çağındakiler, tırnaklarını yiyenler, tırnak etlerini koparanlarda siğil oluşumuna daha sık rastlanır. Siğil oluşumunda kurbağaların rolü ile ilgili bilimsel bir kanıt yoktur. Bu bilgi tamamen şehir efsanesidir.

Siğil Türleri
Siğillerin ayak tabanında içeri doğru gelişen bir enfeksiyondur. Oluşumu çıkıntılı değil, yassıdır ve derine doğru ilerler. Siğilin üzerine basıldığı, dokunulduğu takdirde ağrı yapar. Siğiller nasır ile karıştırılabilir. Ayaklarda oluşan ve yayılan siğiller için ayakları kuru tutmak son derece önemlidir. Yüzde ise yassı, esmer, ince ip şeklinde ya da fırça gibi türleri görülebilir.

Siğil Tedavisi
Siğil tedavisi için halk arasında birçok tedavi yöntemi vardır; incir yaprağı sütü, siğilli bölgeyi okutma, siğili korkutma gibi. Bazı siğiller genelde zararsızdır kendi kendilerine de kaybolabilirler.

Bununla birlikte kişi rahatsız eden, ağrılı ve çoğalan siğillerde uzman yardımı almak gerekmektedir. Dermatologların uyguladığı yöntemler; asidik kremler, buz tedavisi, yakarak tedavi, lazer tedavisi ya da cerrahi müdahale yöntemlerinden biri olabilir. Hangi tedavinin uygulanacağı siğilin durumuna

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu