Çocuk

Bebekler Emziği Nasıl Bırakır?

Bebeklerde emzik özellikle ağlayan bebekleri sakinleştirmek, ağlamasını durdurmak için kullanılmaktadır.

Emzik Yapısı ve Çeşitleri Nelerdir?
Mısır’da kadınlar bebeklerini sakinleştirmek için balla doldurulmuş ham maddesi kil olan küçük eşyalar yapmaktaydılar. Bu eşyalar günümüzde de kullanılmaya devam edilmekte olan emziklerin atasıdır.

Temelde iki çeşit emzik çeşidi olmakla birlikte bunlar silikon ve kauçuktur. Silikon emzikler diş darbelerine karşı daha dayanıksız oldukları için henüz diş çıkarmamış bebeklere önerilirken kauçuk emzik ise diş darbelerine dayanıklı olsa da bir süre sonra suyu emme özelliği sebebiyle yapısında deformasyonlar olabilmektedir.

Emzik Kullanımının Avantajları Nelerdir?
Ani bebek ölüm sendromu olarak da bilinen ABÖS yeni̇ doğan dönemi̇ sonrasında bebeklerde görülen ve nedeni açıklanamayan ölümlerdir. Yapılan araştırmalar ise uykusunda emzik kullanan bebeklerin emzikleri ağızlarından düşünce uyandıklarını bu durumunda ABÖS’nu azalttığını göstermektedir.

Emzik kullanımı emme refleksini tatmin etmektedir. Bebeklerde doğum sonrası emme refleksi çok yüksek olup bazı bebeklerde ise emme arzusu karnı doyduktan sonrada devam edebilmektedir. Bu gibi durumlarda emzik kullanımı bebeğe ve ebeveynlere yardımcı olmaktadır. Emzik bebeklerde sakinleşmeye yardım etmekte, kendilerini daha güvende hissederek uykuya dalmalarını da kolaylaştırmaktadır.

bebek ve çocuk emzik bırakma

Emzik Kullanımının Dezavantajları Nelerdir?
Uzun süre emzik kullanan bebeklerde kullanmayanlara oranla daha fazla kulak burun boğaz rahatsızlıkları görülmektedir. Uzun süre emzik kullanan bebeklerde damağın doğal yapısı ve buna bağlı olarak dişlerde bozulmalar görülmektedir. Uzun süreli emzik kullanımı ayrıca dil gelişimini de olumsuz etkilemekte emzik ağzındayken bebek günlük konuşmalardan uzak kalmaktadır. Ayrıca dişlerde oluşan bozukluklarda konuşmada aksaklıklar meydana getirebilir.

Emzik Kullanımına Nasıl Son Verilebilir?
Bebeğinize her ağladığında emzik vermek onun emziğe aşırı bağlanmasına yol açacağı için bu durumun önüne geçmek için emzik kullanımını sınırlı tutmalısınız. Uyurken emzik kordonunu çıkarmak olası boğulma tehlikelerine karşı alınabilecek önlemlerden biridir. Bebeklerin emziklerinin kişisel olmasına özen göstermeli kimseyle paylaşmasına müsaade etmemelisiniz. Bebeğinize emziği tatlandırarak vermek yerine olduğu gibi vermelisiniz. Sürekli tatlandırarak verilen emzikler hem çocuklarda aşırı şeker tüketimi yapmakta hem de dişlerine zarar vermektedir.

Uzmanlar bebeğinizin 2-3 yaş aralığında emziği bırakmasını tavsiye etmektedir. Peki bebekler emziği nasıl bırakır? Emzik bıraktırma sürecinde özellikle kararlı olmalısınız ve süreci kademeli olarak yönetmelisiniz. Acele etmemeli birden olmasını beklememelisiniz, bebeğinize bu süreçte zaman vermelisiniz. Emziğe biber gibi yiyeceklerin sürülmesi size karşı olan güveninin zedelenmesine yol açmaktadır. Emzik bıraktırma sürecinin bebeğinizin hastalık gibi huysuz dönemlerine denk gelmemesine özen göstermelisiniz.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu