Gebelik Hesaplama

Gebelik Hesaplama

Hamile olup olmadığından şüphe duyan her anne adayı ilk olarak eczanelerden temin edilebilen idrar testi yoluyla hamile olup olmadıklarını anlamaya çalışırlar. Bu süreçte eczaneden alınan testi uygulayan anne adayları testin pozitif olduğunu gördükten sonra ise bir heyecanla bunu tıbben netleştirmek amacıyla bir hastaneye giderek kan verme yoluyla hamile olup olmadıklarını netleştirmektedirler. Gebelik hesaplaması yapmak anne ve baba adayları için oldukça önemlidir. Anne ve babalar gebelik hesaplaması yaparak bebeklerini ne zaman kucaklarına alacaklarını hesaplayabilmektedir.

Evli çiftlerin en mutlu ve heyecanlı anlarından birisi de hiç şüphesiz bebek beklediklerini öğrendikleri an oluyor. Özellikle anne adaylarının hamile olduğunu öğrenmesinin hemen ardından 9 ay 10 gün sürecek olan bir bekleyiş başlıyor. Bu süreç beraberinde de anne adayları için müthiş bir öğrenme süreci de başlamış oluyor. Bu gayet olağan bir durum. Kafanızdaki soruların cevabını alabilmek için öncelikle ne kadar zamandır gebe olduğunuzu bilmeniz gerekiyor. Bununla ilgili internette birçok yerde hesaplama araçları bulabilirsiniz. Bu yazımızda gebelik hesaplama ve gebelik süreci hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Gebelik Hesaplaması Nedir?
Gebelik hesaplaması anne adayının ne zaman gebe kaldığına göre bebeğin doğacağı tarihi tahmin etmeye denilmektedir. Bu tarihler genel olarak net bilinememektedir. Gebelik tarihi hesaplanan anne adaylarının yalnızca %5 lik bir dilimi söylenen tarihte bebeklerini kucaklarına alabilmektedirler.

Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Genelde ebeveynler gebelik hesaplamasında döllenme tarihinin baz alındığını düşünür. Ancak uzmanlar tarafından yapılan hesaplamada sanıldığının aksine döllenme tarihi değil son adet gününün başlangıç tarihi dikkate alınmalıdır. Anne adayları bebeğinin doğacağı günü hesaplamak ve kaç haftalık hamile olduğunu öğrenmek istiyorsa son adet döneminin ilk gününü baz alarak hesaplama yapmalıdır. Tahmini olarak doğum tarihi hesaplamak isteyen anne adayları son regl tarihinden 3 ay geriye gidip üzerine 7 ekleyerek bebeğinin doğum tarihini hesaplayabilir. Son zamanlarda otomatik olarak gebelik hesaplama araçları da revaçta olması nedeniyle bizlerde sitemizde otomatik hesaplama araçlarını sizlerle paylaşıyoruz.

Yazının alt kısmında hesaplama yapmak için gebelik otomatik hesaplama alanı bulunmaktadır.

Örnek vermek gerekirse son adet döneminin ilk günü 21 Aralık olan bir anne adayı, söz konusu aydan 3 ay geriye giderek Eylül ayına ulaşır. Adetinin ilk günü olan 21 sayısına 7 ekleyerek 28 Eylül tarihinde doğum yapacağını hesaplayabilir. Bu işlemler için internet ortamında çok sayıda bulabileceğiniz hesaplama araçlarını kullanabileceğiniz gibi gördüğünüz üzere kendinizin de hesaplaması gayet kolaydır. Ancak bu hesabın tahmini bir sonuç vereceğini de göz ardı etmemeniz önemlidir. Hamilelik sürecini biyolojik etkiler gibi etmenler ileri ya da geri alabilir.
Tıbbi olarak gebelik haftası hesaplama takvimi oluşturulurken yapılan hesaplamalar ay bazında değil hafta hesabına göre yapılır. Bu nedenle hamilelik haftası hesaplama işlemi, gebelik ayı hesaplamasına göre daha geçerli bir durumdur.

Sizde aşağıdaki gebelik hesaplama aracımızdaki ilgili alanları doldurarak gebelik hesaplamanızı yapabilirsiniz.

Hafta Hafta Hamilelik ve Yaşanılan Gelişmeler Nedir?

Hamilelik süreci yaklaşık 40 hafta sürecek ve hayatınızda daha önce hiç yaşamadığınız hisleri yaşayacağınız bu dönemde hangi süreçte ne yaşayacağınızı bilmeniz hem bilinçli bir şekilde hamilelik döneminizi geçirmenizi sağlayacak olup hem de merakınızı giderecektir. Hamilelik sürecinde bebeğinizin gelişimi ve vücudunuzun değişimi içerisinde bulunduğunuz haftaya göre değişiklik gösterecektir. Bu yüzden bu süreci ne kadar iyi tanır ve hakim olursanız yaşanabilecek sürprizlere karşı o kadar hazırlıklı olursunuz.

Bebek Doğum Tarihini Etkileyen Hususlar
* Anne ikiz gebelik yaşıyorsa doğumun erken olacağı tıbben kanıtlanmış bir husustur yani ikiz gebeliklerde doğum erken olmaktadır.
* Annede bazı hastalıkların bulunması örneğin idrar yolu enfeksiyonu, tansiyon, şeker hastalığı gibi hastalıkların bulunması bebeğin doğumunu öne çelebilir.
* Önceden sezaryen ile doğum yapan annenin şuan ki bebeğini de sezaryen ile yapacak olması da doktor tarafından uygun bir erken tarih belirlenmesine neden olabilir.
* Anne karnındaki bebeğin bulunduğu sıvının seviyesinin azalması bebeğin erken doğmasına neden olabilir.

gebelik hesaplaması
Gebeliğin 1-3 Hafta Arası
Bu süreçte anne adayları hamilelik sürecinin başında olmalarından kaynaklı muhtemelen farkında bile olmayacaklardır. Siz farkında olmasanız bile bu süreçte bir çok önemli gelişme yaşanır. Spermin yumurtada döllenmesi bu dönemde başlar. Bebeğin rahimdeki yolculuğu 4.haftaya kadar sürer. Bebeğiniz bu süreçte ufak bir top şeklindedir. Hücre topunun rahim duvarına tutunması sonucu HCG hormonu salgılanır ve yapmış olduğunuz testin pozitif çıkmasını sağlayan da salgılanan bu hormondur. Bu dönemde bedeninizde dikkat çekici değişiklikler olmaz. Ara ara kanamalar görülebilir.

Gebeliğin 4.Haftası
Bu dönemde bebeğinizin organları oluşmaya ve ufak da olsa gelişmeye başlar. Anne adayı genellikle hamile olduğunu bu dönemde yeni öğrenmiş olur. 4.haftadan itibaren yapılan testlerde sonuç pozitif çıkacaktır. Demir, protein ve kalsiyum açısından zengin ürünler tüketmeye ve doktorunuzun önerisi ile folik asit takviyesi almaya başlayabilirsiniz.

Gebeliğin 5.Haftası
Bebeğinizin derisinin, saçlarının, tırnaklarının, diş minesinin, ter bezlerinin , meme bezlerinin oluşmaya başladığı dönemdir. Akciğer, bağırsaklar, boşaltım sistemi, tiroit, karaciğer ve pankreas oluşumu da yavaştan oluşum hazırlığındadır. Anne adaylarında ise sık sık idrara çıkma, yorgunluk ve göğüslerde hassasiyet gibi değişiklikler gözlenebilir.

Gebeliğin 6.Haftası
Bebeğinizin gözleri, burun ve kulakları oluşmaya başlar. Akciğere dönüşecek dokular hareketlenmeye başlar ve bağırsaklar gelişme sürecine girer. Anne adayında ise göğüslerin büyüdüğünü farkedebilirsiniz. Ayrıca fazlasıyla duygusal bir dönemin de başlangıcı bu haftaya denk gelir.

Gebeliğin 7.Haftası
İnanması güç ama bebeğiniz bir önceki haftaya göre neredeyse 2 kat büyüdü. El ve ayakları oluşmaya başlar ancak henüz parmakların oluşum zamanı gelmedi. Beynin her iki lobu da hızla gelişmeye devam ederken bir yandan da sindirim sistemi hızla gelişmeye devam ediyor. Bebeğinizin gelişim sürecine bağlı olarak çok fazla yemek yeme isteği duyabilirsiniz. Sık sık tuvalete çıkma isteği ile birlikte mide bulantılarınızda artış gösterecektir. Bulantılar birkaç haftalık süreç sonunda son bulacaktır.

Gebeliğin 8.Haftası
Hamilelik sürecindeki 2 aylık süreyi geçirdiniz. Henüz anne adayında gözle görülür çok bir değişiklik olmasa da bebeğiniz hızla gelişim sürecini sürdürüyor. Bebeğinizin göz kapakları oluşmaya başladı. Farkedilmiyor olsa bile bebeğiniz ufak hareketlere ve yön değiştirmelere başladı. Anne adayının göğüslerindeki büyüme dikkat çekmeye başladı. Uykusuzluk ve yorgunluk gibi durumlar görülmeye başlanabilir.

Gebeliğin 9.Haftası
Bebeğinizin kalbindeki 4 odacık tamamlandı ve dişlerinin de temeli atılmaya başladı. Kol ve bacak gelişiminin çok önemli olduğu bu haftada artık parmakları görülebilir. Anne adayının henüz hamile olduğu ilk bakışta belli olmasa da vücudunda değişmeler başladı. Mide bulantılarınız devam ediyor.

Gebeliğin 10.Haftası
Böbrek, bağırsak, beyin ve karaciğer gibi hayati fonksiyonların işlevlerini yerine getirmesinin başlamasıyla birlikte bebeğiniz gelişimini hızla sürdürüyor. Bebeğinizin omurgası şeffaf derisi altında görülebilir durumda. Büyük ihtimalle tırnakları da oluşmaya başladı. Anne adaylarının bu dönemde en sık yaşadığı problemler vajinal bölgede mantar sorunu ve bağırsak enfeksiyonudur. Vücudunuzda değişiklikler olmasına rağmen henüz hamile kıyafetleri giymek için erken.

Gebeliğin 11.Haftası
Bebeğinizin ses telleri oluşmaya başladı. Diş köklerinin oluşmaya başlamasının yanı sıra artık hareket ve refleksleri de meydana çıkmaya başladı. Anne adayları için bu haftanın güzel bir yanı var. Rahatsız edici mide bulantıları yavaş yavaş son bulmaya başlıyor. Ancak bu sefer de sindirim bozuklukları yaşayabilirsiniz. Sindirim bozuklukları için faydalı besinler tüketmek bu dönemi daha rahat atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Gebeliğin 12.Haftası
Bebeğinizin genital organının iyice belirginleşmeye başladığı bir dönem içindesiniz. Bu da yakın zamanda bebeğinizin cinsiyetini öğreneceğinizin habercisi. Bebeğinizin parmakları da artık net bir şekilde görülebiliyor. Anne adaylarında ise rahmin gittikçe büyümesi sonucu sık sık tuvalete gitme ihtiyacı oluşuyor.

Gebeliğin 13.Haftası
Bebeğiniz bu dönemde rahat bir şekilde hareket edebiliyor. Ayrıca boyunun uzadığını da görebiliyorsunuz. Bu hafta anne adayları için de önemli. Düşük yapma ihtimalinin de oldukça alt seviyelere indiği bir haftaya girmiş bulunuyorsunuz. Yorgunluk ve mide bulantısı ise neredeyse yok denecek bir seviyeye inmiş durumda ancak vajinal akıntılarınız şiddetlenmiş olabilir. Doktor kontrolünde önlem almalısınız.

Gebeliğin 14.Haftası
Bebeğinizin büyüme süreci tüm hızıyla devam ediyor. Gözlerini kısabiliyor, kaşlarını çatabiliyor ve parmağını emebiliyor. Tüm bu hareketleri siz tam anlamıyla fark edemiyor olsanız da ellerini ve bacaklarını rahatça hareket ettirebiliyor. Anne adaylarının rahimlerinin üst kısmı kasık kemiğinin az üzerinde yer alacak. Göbeğinizdeki çıkıklık bakıldığında fark edilebilir durumda.

Gebeliğin 15.Haftası
Bebeğiniz üst solunum yolu aracılığıyla amniyotik sıvıyı ciğerlerinden dışarı atmaya çalışıyor. Bir yandan da tat alma duyusunu geliştirmeye devam ediyor. Bu hafta bebeğinizin cinsiyetini kesin olarak öğrenebilirsiniz. Bebeğinizin genetik özelliklerini görebileceğiniz amniyosentez testini yaptırmak istiyorsanız 18.haftaya kadar zamanınız olmakla birlikte bu haftadan itibaren yaptırabilirsiniz.

Gebeliğin 16.Haftası
Bebeğinizin kalp gelişiminin sürdüğü bu haftada aynı zamanda ayak tırnakları hızla gelişmeye başlarken diğer organları da hızla büyümesini sürdürüyor. Bu aralar karnınızın iyice büyümeye başladığını fark edeceksiniz. Kilo almanız hızlanabilir. Şeker tüketimine dikkat ederek uzman kontrolünde vücut egzersizlerine başlayabilirsiniz.

Gebeliğin 17.Haftası
Bebeğinizin birkaç hafta önce parmaklarını emmeye başladığını belirtmiştik. Bunun yanında yutkunmaya da başladı. Vücut gelişimini rutin bir şekilde sürdürürken ter bezleri de oluşmaya başladı. Göbeğiniz büyümeye hızlı bir şekilde devam ediyor. Vücudunuzdaki şişkinlik dengeli yürümenize engel oluyorsa daha dikkatli olmalısınız. Bu haftadan itibaren topuklu ayakkabıya bir süre veda etmenizde de fayda var.

Gebeliğin 18.Haftası
Bebeğinizin “lanugo” denilen ve daha sonra dökülecek olan tüyleri çıkmaya başladı. Ek olarak saçları ve kaşları da kendini göstermeye başladı. Anne adayının dış görünümünden artık hamile olduğu net bir şekilde anlaşılabiliyor. Rahat kıyafetler giymeniz faydalı olacaktır. Tansiyonunuz düşebilir bu nedenle ani hareketlerden kaçınmalısınız.

Gebeliğin 19.Haftası
Bebeğinizin duyma,koklama ve tat alma duyuları gelişiyor. Anne rahmindeki sıvıdan zarar görmemesi için “verniks caseosa” isimli bir tabaka ile bebeğiniz korunuyor. Mide ağrılarına benzer sancılar yaşabilirsiniz. Buna bebeğinizin hızla büyüyor olması neden olmakta.

Gebeliğin 20.Haftası
Bebeğinizin beyin yapısı hızla gelişiyor. Bebeğinizin bağırsaklarında ilk dışkısıyla dışarı atılacak meconium adı verilen siyah, yakışan bir madde birikiyor. Bu haftadan itibaren anne adayının önerilen seviyelerde kilo almaya başlaması gerekiyor. Demir içeren besinler (kırmızı et,ciğer vs) tüketmeniz yarar sağlayacaktır. Uyku problemleri baş göstermeye başlayabilir. Doğru yatış pozisyonunu ayarlamayı, bel ve bacak ağrılarınız için de doktorunuzun bilgisi dahilinde kendinize zarar vermeyecek şekilde egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.

Gebeliğin 21.Haftası
Bebeğinizin kaş ve saçları oluşma sürecini tamamladı. Ayrıca hareketleri ve yumruklamalarını artık net bir şekilde hissedebiliyorsunuz. Bu dönemde anne adayının göğüslerinden bir miktar süt gelebilir. Bu gayet normaldir. Önlem amaçlı destekleyici iç çamaşırı giyilmeli ve gelen süt kesinlikle geri çekilmemelidir. Ayakta durmaktan kaynaklı kasık ağrılarınız olabilir. İstirahat ederek bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Gebeliğin 22.Haftası
Bebeğinizin hormonlarının üretimini sağlayan pankreas bu hafta büyük bir gelişim süreci geçirecektir. Anne adayları bu haftadan itibaren daha önce yaşamadıkları vücut sinyalleri görmeye başlayacaktır. Vücudunuzdaki tüylenme miktarı artış göstermeye başlayabilir. Onun haricinde saçlarınızın artık dökülmediğini ve tırnaklarınızın daha hızlı uzamaya başladığını göreceksiniz. Hormonlarınızın güçlenmesi nedeniyle bu değişimler yaşanacaktır.

Gebeliğin 23.Haftası
Bebeğinizin dışarıdan gelen seslere karşı daha duyarlı olduğu bir haftaya geldik. Kalp atışınız, solunum ve bağırsak hareketlerinizi hissedebiliyor. Anne ile bebek arasındaki iletişimin güçlendiği bir döneme giriyorsunuz. Çok fazla sıvı kaybettiğiniz bir haftaya girdiğinizden bol sıvı tüketmeniz yararınıza olacaktır. Bu haftalarda tetanos aşısı yaptırmanız istenecektir. 30 gün sonra ikinci dozu için doktorunuz hatırlatma yapacaktır.

Gebeliğin 24.Haftası
Bebeğinizin derisi diğer tüm organların geliştiği gibi gelişip kalınlaşmaya başlıyor. Bu gelişim sürecinden en fazla etkilenen organı beyni. Akciğerlerin gelişimi neredeyse tamamlandı ancak yine de bebeğinizin ciğerleri tam anlamıyla Dünya’ya hazır değil. Bu hafta muhtemelen anne adayının glukoz tolerans testi yaptırması istenecektir. Kan akışınızın yavaşlaması birikmelere ve şişmelere neden olacaktır. Sol tarafınıza uzanarak ya da ayaklarınızı hareket ettirerek dinlenebilir. Bacaklarınızı ve bileklerinizi sürekli hareket ettirebilirsiniz.

Gebeliğin 25.Haftası
Bebeğinizin cildindeki yağ dokusu oluşmaya başladı. Tüylenmeler devam ederken ciğerler de hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Anne adayı eğer hala glukoz testini yaptırmadıysa unutmadan mutlaka yaptırmalı. Karnınızın büyümesi nedeniyle hareket ve egzersizlerinizi bir tık daha yumuşatarak sürdürmelisiniz.

Gebeliğin 26.Haftası
Bebeğinizin nefes alışverişleri daha da hareketlenmeye başladı. Bebeğiniz artık yavaştan doğum sürecine hazırlanmaya başladı. Karnınızın büyümesinin bir sonucu olarak belinizin alt kısmında ağrılar artmış olabilir. Yürüyüşlerinizi sıklaştırın. Uyurken bacaklarınızın arasına sıkıştıracağınız yastık daha rahat uyumanız için fayda sağlayacaktır.

Gebeliğin 27.Haftası
Bebeğiniz artık normal bir canlı gibi uyuyor, uyanıyor ve bolca hareket ediyor. Normalden tek farkı bunu Dünya üzerinde değil anne rahminde yapıyor olması. Zaman zaman hıçkırık tutuyor ve karnınızda oluşan hareketlenmeden zaman zaman hıçkırıklarını hissedebilirsiniz. Anne adayının bel ve kasık ağrıları gittikçe sıklaşabilir. Esnetme egzersizlerine ağırlık verebilirsiniz. Kramplar oluşabilir. Her kramp tehlikeli değildir ancak bebeğinizin aşağıya doğru baskı yaptığını hissederseniz tedbir amaçlı doktorunuza mutlaka danışın.

Gebeliğin 28.Haftası
Bebeğiniz gün geçtikçe daha da hareketleniyor ve siz bu hareketleri artık çok net bir şekilde hissediyorsunuz. Artık bebeğinizi kucağınıza almanıza çok kısa bir süre kaldı. Huzursuz bacak adı verilen sendromu yaşamanız gayet olağan. Doğuma kadar 3-4 kilo daha almanız lazım. Alamıyorsanız doktorunuzdan demir takviyesi isteyebilirsiniz.

Gebeliğin 29.Haftası
Bebeğinizin beyin kıvrımları giderek gelişiyor. Kafatasında büyüme görülebilir. Kemiklerim gelişimi bu haftadan itibaren çok daha fazla önem taşıyor. Anne adayının bu süreçte hemoroit sorunu ile karşılaşması muhtemel. Çok uzun süre oturup yatmamaya ve hareketsiz kalmamaya dikkat etmelisiniz. Zaten bunu siz yapmasanız bile doktorunuz sizden yapmanızı isteyecektir.

Gebeliğin 30.Haftası
Bu hafta bebeğinizin yaşadığı en önemli gelişme görme duyusunun güçlenmesi. Bu dönemde gevşeyen bağ ve dokular nedeniyle yaşayabileceğiniz denge kayıplarına karşı dikkatli olmalısınız. Ayaklarınızdaki gözle görülür büyüme nedeniyle yeni ayakkabılara ihtiyacınız olacaktır.

Gebeliğin 31.Haftası
Bebeğiniz hamilelik sürecinin en hareketli dönemine girmiş bulunuyor. Hareketleri uykunuzun bölünmesine neden olabilir. Kafatasının büyümesi de bu döneme denk geliyor. Bu haftadan itibaren kasılmalarınız şiddetlenebilir. Yaşanan kasılmalar 30 saniye kadar ağrısız olur. Yine de dikkatli olmakta fayda var. Bu kasılmalar erken doğumun habercisi olabilir.

Gebeliğin 32.Haftası
Bebeğinizin cildi yağ tabakasının gelişmesiyle yumuşamaya başladı. Bir yandan da bebeğiniz kilo almaya hızla devam ediyor. Aynı zamanda gerçek saçları da çıkmaya başladı. Anne adayının vücudundaki kan miktarının artışı nedeniyle rahminiz, mide ve diyaframa baskı uygulayabilir. Nefes darlığı ve mide yanması yaşamanızın sebebi de budur. Bu durumda yastığınızı dik konuma getirip uyumayı ya da yemek porsiyonlarınızı düşürmeyi denemelisiniz.

Gebeliğin 33.Haftası
Bebeğinizin kafatasındaki kemiklerin henüz tam olarak sertlik kazanmaması doğum kanalına rahatça sığabilmesi ve doğumun kolaylaşmasını sağlıyor. Bu dönemde anne adayının parmaklarında, bileklerinde ve ellerinde şişme ve uyuşma görülebilir. Bunun için parmakları açıp kapatarak bilekleri oynatarak küçük egzersizler yapmalısınız.

Gebeliğin 34.Haftası
Erken doğumla ilgili kafanızda endişeleriniz varsa bu haftadan itibaren rahatlayabilirsiniz. Bebeğinizin gelişiminin neredeyse tamamlanmasından dolayı bu haftadan sonraki görülen erken doğumlarda genelde sıkıntı yaşanmıyor. Yalnız genel olarak gelişim tamamlanmış olmasına rağmen merkezi sinir sistemi ve akciğerlerin gelişimi sürüyor. Anne adayının bu hafta sürekli tuvalete gitmek, uyurken ve otururken rahat pozisyonu bulamamak en önemli sorunlarının başında geliyor. Ayak ve bacaklarınızda biriken kanlar tansiyonunuzun düşmesine neden olabileceğinden ani hareketlerden azami miktarda uzak durun.

Gebeliğin 35.Haftası
Bebeğinizin gelişimini tamamlamış olması kalan haftalarda kilo almakla meşgul olacağı anlamına geliyor. Büyümesi nedeniyle dönemiyor olması tekme atamayacağı konusunda sizi yanıltmasın. Tekmelerini sürdürmeye devam edecektir.35.hafta itibariyle doktorunuza haftalık olarak kontrole gitmeniz gerekecek. 35-37. Haftalar arası doktorunuz rektal kültür ve vajinal analiz yapacaktır. Artık doğum planlarınızı yapmaya başlayabilirsiniz.

Gebeliğin 36.Haftası
Bebeğinizin vücudundaki tüyler ve onu koruyan amniyotik sıvı bu hafta kaybolacak. Bu maddeleri yutan bebek, ilk bağırsak hareketlerini gerçekleştirecektir. Bu haftalarda bebek büyük ihtimalle baş aşağı pozisyonda bulunacaktır. Bu dönemde annenin rahmi yavaş yavaş açılmaya başlar ve bebek aşağıya doğru kayar. Bacak aranızda bir top varmış hissi bundan kaynaklıdır.

Gebeliğin 37.Haftası
Boyu iyice uzamaya başlayan bebeğiniz akciğerlerindeki gelişimin de tamamlanmasıyla artık doğuma hazır. Bu haftadan itibaren anne adayının vücudu kendini doğuma hazırlamaya başlar.Düzensiz sancıların şiddetinde ve vajinal akıntılarda artma yaşanabilir. Akıntılarınızdaki kan doğumun yaklaştığının habercisi olabilir.

Gebeliğin 38.Haftası
Bebeğiniz gittikçe irileşmeye başladı. Ellerini sıkmakta gayet başarılı. Doğumdan sonra hemen parmağınıza sarılırsa sakın şaşırmayın. Bu haftalarda ani şişkinlikle birlikte baş dönmesi ,ateş,alt karın bölgesinde ağrı, ani kilo alma gibi belirtiler varsa preeklampsi şüphesi ortaya çıkacaktır. Hassas olmanızda fayda var.

Gebeliğin 39 – 40.Haftası
Bebeğiniz artık tam anlamıyla doğuma hazır. Doğumdan sonra bebeğin vücut ısısını koruyacak yağ tabakasının gelişimi de tamamlandı. Muhtemelen bu hafta içerisinde bebeğinize kavuşmuş olacaksınız. 40 haftalık stresli ve bir o kadar da keyifli bir hamilelik süreci geçiren annenin bu dönemde suyunun gelmesi mümkündür. Hamileliklerin %8’inde su, doğumdan önce gelir. Bu durum düzenli kasılmalarla birlikte doğumun habercisidir. Eğer bu durumu yaşamıyorsanız sıkıntı var gibi düşünmeyin. 42.haftaya kadar olan doğumlar normaldir. Amniyotik sıvı çok azaldıysa, suni sancı verilebilir ve doğum başlatılabilir. Bu süreçte bebeğinizi artık kucağınıza almışsınız demektir.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

3 Yorum

  1. Gebelik hesaplaması sürekli kafamı karaştırıyordu gün ay yıl herşey birbirine girerken siteniz sayesinde videoyuda izleyerek kolaylıkla gebeliğimin süresini hesapladım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu