Sağlık

Mamografi Nedir?

Son yıllarda yapılan araştırmalarda her 8 kadından birinin meme kanseri riski ile karşı karşıya olduğunu bizlere göstermektedir. Mamografi nedir sorusu bu noktada karşımıza çıkmaktadır. Erken dönem meme kanseri teşhisi için kullanılan ve kanserli dokuların vücudun diğer bölgelere sıçramasını engellemek için kullanılan tanı yöntemine mamografi denilmektedir.

Esas olarak memenin röntgeninin çekilmesidir. Meme, mamografi cihazına konularak düşük miktarda x ışınına maruz bırakılır. Memenin görüntüleri bilgisayar ekranına aktarılır. Bu sayede meme içerisinde bulunan küçük kit ve benzeri farklılıklar kolay bir şekilde bulunabilmektedir. Burada bilinmesi gereken bir husus vardır. Mamografi sırasında ortaya çıkan farklılıkların el ile tespit edilmesi hastalık yaklaşık 2 yılını doldurduğunda fark edilebilmektedir. Bu nedenle erken tanı ve teşhis oldukça önemlidir. Bunların yanında ailesinde bu hastalık ile ilgili bir geçmişi olan kadınların hemen her yıl mamografi yaptırmaları gerekmektedir

Riski Ortadan Kaldırmak İçin Mamografi
Meme kanserinde erken teşhis için mamografi yaptırmak oldukça önemlidir. Herhangi bir şikayet olmadan da rutin olarak kontrol edilmesi iyi olacaktır. Bu işlem ile son 20 yılda meme kanserine bağlı ölümlerde ciddi oranda düşüş meydana gelmiş durumdadır.

meme kanseri neden olur

Meme kanseri belirtileri arasında şu hususlar yer almaktadır.

  • Meme bölgesinde renk değişikliği
  • Kızarıklık
  • Portakal kabuğu görünümü
  • Damarlarda çoğalma
  • Meme ucunun içeri girmesi
  • El le yapılan kontrollerde ele gelen kitle
  • Meme bölgesinde şişlik
  • Meme bölgesinde sertlik

Bu hususlar oluştuğu durumlarda mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir.

Mamografi Neden Çekilir?
Mamografi neden çekilir denildiğinde birçok neden ortaya çıkmaktadır. Bunlardan birincisi erken teşhisi kolaylaştırmasıdır. Kadınlar üzerinde en çok görülen kanser türü olan meme kanserinin teşhisinde kullanılan mamografi ile birçok kişi hastalığı daha ilk evresinde tespit etmiş ve yenmiştir. Bu nedenle rutin olarak senede 1 kere yaptırmak özellikle 40 yaşın üstünde her kadın için iyi olacaktır.

Sadece kanser teşhisinde değil aynı zamanda meme içerisinde var olan kitlelerin ve bunların durumunun tespiti için de yapılması gerekmektedir. Bu tür durumlarda kötü huylu kitle ve benzeri durumlar ile mücadele için de büyük önem taşımaktadır.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu