Progestan Nedir Ne İçin Kullanılır?
İnsan vücudu için hormonlar oldukça önemlidir. Örneğin üreme organı için östrojen ve progestan hormonu ciddi şekilde önem taşımaktadır. Bu hormonların eksiklikleri gebeliklerde sorunlara yol açabilmektedir. Bu durumda hormon takviyesi yapılması gerekmektedir. Bu tarz bir durumla karşılaşanların merak ettikleri soruların başında progestan nedir ve ne için kullanılır sorusudur.
Kadınların kullanımı için hap, iğne ya da fitil şeklinde kullanılabilen hormon takviyesine progestan adı verilmektedir. Alındığında ciddi yan etkileri ortaya çıkabilen bir takviyedir ve mutlaka doktor gözetiminde alınması gerekmektedir. Progestanların görevleri şu şekilde sıralanabilir.
- Vücudun hamileliği hazırlanasına yardımcı olur.
- Gebelik sürecince bebeğin rahim içerisinde tutunmasını sağlar.
- Rahmin gebelik sırasında normal gelişimini sürdürmesine yardımcı olur.
- Düşük riskini azaltır.
- Erken doğumun oluşmasını engeller.
Progestan Hangi Durumlarda Kullanılır?
Progestan kullanımı yan etkileri olan bir takviyedir. Bu nedenle kişinin kullanmak için mutlaka bir uzmana başvurması gerekmektedir. Alınan takviye hormon görevi görmektedir. Bunun yanında hormonun üretilmesi görevini de üstlenmektedir. Progestan hangi durumlarda alınır sorusu bu noktada merak edilmektedir. Şu durumlarda kullanılması önerilmektedir.
- Progesteron düşüklüğü
- İnfertilite tedavileri
Hormon takviyesi ayrıca şu durumda olan kişilere verilmektedir.
- Kısırlık ya da tüp bebek tedavisi görenlere
- Progesteron hormonu düşük olanlara
- Adet düzensizliği yaşayanlara
- Yumurtalama problemi ile karşılaşanlara
- Erken doğum riski taşıyanlara
- Daha önce bir ya da daha fazla düşük yapanlara
Progestan Yan Etkileri Nelerdir?
Progestan ihtiyaç duyulması halinde doktor tarafından verilmektedir. Ancak her ilaç ve takviye bazı yan etkileri de beraberinde getirmektedir. Progestan yan etkileri olan bir ilaçtır. Bu nedenle istenmeyen etkiler görüldüğünde mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.
Hafif yan etkiler şu şekilde sıralanmaktadır.
- Ağız kuruluğu ve yorgunluk
- Uykusuzluk
- Ateş ve kusma
- İshal ve mide ağrısı
- Baş ağrısı ve eklemlerde ağrı
- Hazımsızlık ve kabızlık
- Burun akıntısı ve öksürük
- Kulak ağrısı
- Vajinal akıntı ve mantar
- Vajinal kuruluk
Bu belirtilerin anında ağır belirtiler de bulunmaktadır. Bu belirtiler görüldüğünde ya da sıklaştığında mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Takviyenin her aşamasında mutlaka gözetim altında bulunulması gerekmektedir. Bu şekilde yaşanan yan etkiler azalmakta ya da tamamen ortadan kalkabilmektedir.