Kemik Erimesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
İlerleyen yaş ile kemik yıkımının kemik üretiminin önüne geçmesi sonucu kemik erimesi oluşur.
Kemik Erimesi Nedenleri
Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde kemik gelişimi çok hızlı iken, 20’li yaşlardan sonra kemik yıkımı üretimin önüne geçer. İlerleyen yaş ile kemik yoğunluğu azalır ve osteoproz denilen kemik erimesi başlar. Kemiklerin içinde boşluklar oluşur ve bu yüzden zamanla kırılmalar yaşanır. En çok el bilekleri, omurga ve kalçalarda erime yaşanır. Yaş ilerledikçe bu risk artar. Aynı zamanda kadınlarda risk erkeklere oranla daha yüksektir.
Kemik erimesi sinsilikle ilerler ve belirti vermez. Ancak ilerleyen vakalarda belirti verilecektir. Bel ağrıları, kemiklerin eğrilmesinden kaynaklanan boyda kısalma, kambur çıkması, çarpık yürüme, basit hareketlerle bile ortaya çıkan kırıklar varsa kemik erimesi görülebilir.
Kemik erimesi yaşamak istemeyenler 20’li yaşlardan itibaren kalsiyum ve D vitamini almaya dikkat etmelidir. Ayrıca düzenli spor yaparak kemikleri güçlendirmek gerekir. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlar, genetik yatkınlığı olanlar yoğurt gibi kalsiyum kaynaklarını sıklıkla tüketmelidir. Sigara alkol kullanımı, cinsiyet hormonlarının artması, hareketsiz yaşam, ileri yaş, kadınlarda yumurtalıkların alınması hallerinde risk daha da artacaktır.
Teşhis Nasıl Yapılır?
Kemik erimesi belirtileri bariz olmadığından genellikle kemik kırığı yaşanması halinde fark edilir ve doktora başvurulur. Doktor osteoporoz şüphesi görürse kemik yoğunluğu ölçümü yapacaktır. Bu işlem kolay, ağrısız ve radyasyon oranı düşüktür. Ölçüm genellikle kalça, el kemikleri ya da omurgadan yapılır. Çünkü buralar erimenin ilk başladığı yerlerdir. Menopoz dönemindeki kadınlar ile 50 yaş üstü erkeklerin rutin olarak bu testleri yaptırması gerekir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Kemik erimesi tedavisi yapılırken hastalığın hangi aşamada olduğu önemlidir. Eğer kemik kırığı oluşması ihtimali yoksa kalsiyum, mineral ve vitamin takviyeleri yeterli olacaktır. Bu kişiler için özel beslenme programları yapılacaktır. Eğer hastalık ilerlemişse bifosfonat içeren ilaçlar kullanılacaktır. İlacın yan etkilerinden ötürü bazı hastalar damar yolu ile uygulanan şeklini tercih edebilirler.
Diğer seçenek ise 6 ayda bir deri altından uygulanan monoklonal antikor ilaçlardır. Eğer hastanın kemik erimesinin nedeni hormonlarsa hormon tedavisi uygulanacaktır. Kadınlarda en çok bu tedavi uygulanmaktadır. Kemik yapımını destekleyen ilaçlar ile hastaların kemik gelişimi desteklenir. Ameliyat gibi bir tedavi seçeneği olmayıp ilaç tedavileri uygulanır.