Kadın

Hamilelikte Mide Bulantısı ve Mücadelesi

Hamilelik sırasında kadınların bir çoğu mide bulantısı durumu ile karşı karşıya kalırlar. Genellikle mide bulantısı kadınlarda hamileliğin başında olur ve bu belirti gebeliğin başlıca semptomları arasında görülmektedir. Fakat eğer kadın bu durumlarla karşılaşmıyorsa, rahatsız olmamak gerekir. Bazı kadınlar gebeliğin başından sonuna kadar mide bulantısı yaşamaz. Bu hiçbir zaman anormalliğin belirtisi değil, aksine bu asıl başarıdır. Eğer gebeliğin ilk haftalarında (10. haftasına kadar) kadında bulantı hissi birden tamamen yok olursa bu gebeliğin bozulmasının habercisi olabilir. Bu durumda mutlaka doktora başvurmak gerekir. Genellikle bulantı hamileliğin 5.-6. haftasında başlar ve 11.-12. haftalarında tam yok olur. Bazı durumlarda ise bu durum gebeliğin 16. haftasına kadar devam ediyor (ikiz hamilelik sırasında, kadında mide ve bağırsak sistemi hastalıkları olduğunda gibi). Bazı kadınlarda bulantı hamileliğin başında değil 2. ve hatta 3. üç aylığında başlayarak sadece doğumdan sonra kaybolur. 3. üç aylığında başlayan bulantı genellikle büyümüş rahmin mideye olan baskısından kaynaklanmaktadır ve aşırı gıda aldığınızda oluşur. Bu durumda kadına daha sık ve az miktarlarda esasen suda veya buharda pişmiş besinleri tüketmesi tavsiye edilir.

Bulantı gebelik toksikozlarının belirtilerinden biridir. Hamilelik toksikozlarının gelişme nedenleri halen modern tıpta yeterince çözülememiştir. Nedenler arasında kadının hormonal dengesinin değişimi, kadının bağışıklık sisteminin ceninin hücrelerine olan tepkisi, psikolojik faktörler, kalıtım gibi faktörler görülmektedir.

Doktorların gözlemlerine göre, mide ve bağırsak sisteminde hastalık ve bozuklukları olan kadınlar bulantı, kusma, fermantasyon gibi durumlarla daha sık karşılaşıyorlar. Bulantı hissi genellikle kadın sabah yataktan kalkınca ortaya çıkar.

hamile mide bulantısı tedavisi

Keskin hareketler, kokular, bazı gıdalar kadının durumunu daha da zorlaştırmaktadır. İstatistiklere göre, erken toksikoz hallerinden 10 kadından 6’sı muzdarip. Fakat özel tedavi sadece 10 kadından 1’ne gerekebilir. Diğerlerine tedavi gerekli değildir ve bir süre geçtikten sonra mide bulantısı kendiliğinden geçiyor. Kadında olan bulantı ceninin gelişimini ve hamileliğin gidişini hiçbir şekilde olumsuz etkilemez. Fakat bulantı kusma ile izleniyorsa ve bu kusma günde 5 defadan fazla oluyorsa, bu durum hamilelik için tehlike yaratır ve dolayısıyla özel tedavi gerektirir. Bulantı sadece sabah saatlerinde oluşabilir. Bazı durumlarda ise mide bulantısı kadının hayatını çekilmez hale getirir. Bu durumda doktor kadına tedavi saptayabilir.

Doktorlar tarafından sık sık yazılan bazı ilaçlar bulantı ile mücadelede iyi yardımcı olur.

Hamilelikte mide bulantısı ile mücadele etmenin yolları
Bulantı ile mücadele etmek için aşağıdaki önerilerimize kulak verin:

– Kadın tamamen sakin ve psikolojik açıdan konforlu koşullarda yaşamalı, ağır fiziksel gerilim ve streslerden uzak olmalıdır.

– Hamile kadın yeterli dinlenip uyumalıdır.

– Sabah yataktan kalkmadan birkaç parça kuru ekmek (galeta), kraker veya elma yiyin ve bir süre yatın. Bu basit yöntem sizi bulantı krizinden kurtarabilir.

– Gün içinde sık sık ve küçük porsiyonlarla gıda alın. Eğer herhangi bir besin sizde bulantı hissini arttırıyorsa en iyisi bu gıdadan geçici olarak vazgeçin. Yağlı ve kızartılmış yemekleri de tüketmek gerekir ki, bu besinler genellikle bulantı ve ekşimeye neden oluyor.

– Bazı ürünler mide bulantısı ile mücadelede çok iyi sonuç verir. Bu ürünlerin arasında: meyve kuruları, üzüm, ayva, nane, yeşil çay, nar, greyfurt, ayçiçeği çekirdekleri, elma, lahana ve salatalık turşusu, limon, galeta, mandalina ve zencefil yer alıyor.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu