Ektopik Gebelik Nedir?
Ektopik gebelik halk arasında dış gebelik olaraktan bilinmektedir. Normal bir gebelik döllenen bir yumurta ile oluşmaya başlar. Daha sonra döllenen yumurta rahim duvarına yapışır. Ve bu hamilelik için normal bir durumdur. Dış gebelikte ise döllenen yumurta rahim duvarına değil rahim duvarının dışına yerleşir. Yumurtanın yerleştiği bölgeden dolayı oluşan bu duruma dış gebelik denmektedir. Dış gebelik genelde fallop tüplerinde gerçekleşmektedir. Bu türdeki gebeliklere tübal hamilelik denmektedir. Dış gebelik bunun dışında bazen yumurtalıkta, servikste veya abdominal kaviste de meydana gelebilmektedir. Dış gebelik doğal yollardan kendi kendine sonlanamamaktadır. Bu gebelikte yapılar büyüdüğü için dış gebelik sonlandırılmaz ise hayati tehlikeler ortaya çıkarabilmektedir. Aynı zamanda dış gebeliğe erken müdahale edilmesi gelecekteki hamileliğim sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Dış Gebelikte Görülen Belirtiler
Ektopik gebelik ilk dönemlerinde hemen hemen hiçbir belirti göstermemektedir. İlerleyen dönemlerde ise dış gebeliğin belirtileri normal hamilelik sürecinde yaşanılan belirtiler ile aynı olmaktadır. Örneğin bu gebeliği yaşayanlar normal hamileler gibi regl olamaz ve mide bulantısı yaşarlar. Bu da dış gebelik yaşanıldığını anlamayı zorlaştırmaktadır. Aynı zamanda hamilelik testi yapıldığında sonuç pozitif çıkmaktadır. Hafif bir şekilde görülen vajinal kanamalar ve pelvis ağrıları dış gebelikte sıklıkla görülen belirtilerdir. Bunlara ek olarak kanın nerede birikmiş olduğu da belirtilerin değişken olmasını sağlamaktadır. Ağır bir vajinal kanama sadece dış gebeliğin pelviste oluşması ile yaşanabilmektedir. Bunun haricinde ağır vajinal kanamanın görülmesi çok nadirdir. Bayılma ya da sersemlik hissinin olması, abdominal ağrı ve vajinal kanama görüldüğünde vakit kaybedilmeden acil müdahale yapılması gerekmektedir.
Dış Gebeliğe Sebep Olan ve Riski Artıran Faktörler
Ektopik gebelik en sık tübal hamilelik olarak görülmektedir. Tübal hamilelik ise fallop tüplerinde bir hasar ya da iltihap olması nedeni ile döllenen yumurtanın rahim duvarına geçmemesi durumunda olmaktadır. Bazen dış gebeliğe sebep olan faktörler net olarak saptanamasa da bazı durumlarda da gebeliğe hormonal düzensizlikler ve anormal bir fetüs gelişimi neden olabilmektedir. Aynı zamanda yapılan araştırmalara göre yaşanılan 1000 hamilelikte 20 hamilelik dış gebelik olarak sonuçlanmaktadır. Dış gebelik oluşması riskini artıran birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden ilki daha önceden yaşanılan dış gebeliklerdir. Geçmişte ektopik gebelik yaşayan bir kadının tekrar dış gebelik yaşaması oranı yüksektir. Enfeksiyon ve iltihap oluşması da dış gebelik riskini doğurmaktadır. Fallop tüplerinde meydana gelen enfeksiyonlar ya da iltihaplanmalar dış gebelik oluşumunu etkilemektedir. Bu enfeksiyonların oluşma nedeni genelde bel soğukluğu hastalığı ya da klamidya olmaktadır. Yapısal bozuklukların olması da ektopik gebelik riskini doğurmaktadır. Fallop tüplerinin yapısında bir bozukluk olması dış gebelik yaşanmasına sebep olmaktadır.
Tüplerin yapısının düzeltilmesi için cerrahi operasyonların yapılması bozuklukları düzeltmez ve dış gebelik riskinin daha da artmasına neden olur. Doğurganlık problemlerine sahip olan kadınların dış gebelik yaşaması yüksek bir orandır. Ve son olarak ise doğum kontrol tercihleri de dış gebelik riskini artıran faktörler arasında bulunmaktadır. Rahim içi araçların kullanımı dış gebelik riskini artırmaktadır. Ve Tübal ligasyon işlemlerinden sonra kadınlarda hamilelik çok nadir olarak yaşanmaktadır. Fakat işlemden sonra bir hamilelik yaşanıldığı zaman ise ektopik gebelik görülmesi oldukça yaygındır.
Dış Gebelik Tedavisi
Ektopik gebelik için tek tedavi yöntemi gebeliğin sonlanması şeklinde olmaktadır. Gebeliğin sonlandırılması için de gebeliğin ne kadar ilerlediğine göre bazı yöntemler kullanılır. Genelde vücuttaki gebelik dokusunu yok etmek için metotreksat baskılayıcılar kullanılmaktadır. Bu baskılayıcılar enjeksiyon ile hastaya verilir ve düşük oluşmasına neden olunur. Bu uygulamadan sonra hastanın dış gebeliği sonlandırılmış olmaktadır. Fakat ilk 3 ay içerisinde hasta tekrardan hamile kalamamaktadır. Dış gebeliğin sağlıklı bir şekilde tedavi edilmesi için erken teşhis yapılması çok önemlidir.