Çocuk

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Belirtileri

Anormal hareketlilik, olağandışı aktivite, kendini kontrol edememe ile kendini kontrol edemeyen psikolojik bir çocuk hastalığıdır. Genellikle okul öncesi ve okul döneminde ortaya çıkıp erişkinliğe kadar devam edebilmektedir. Erkek çocuklarına oranla kız çocuklarında 3-5 kat daha fazla gözlenir.

Dünya genelinde ve ülkemizde, çocuk ergen ruh sağlığı hastalıkları içinde en sık karşılaşılan rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle aileler çocuk yaşlarda hastalığın belirtilerine rastladıklarında hiperaktivite testi yaptırmalıdır.

Hiperaktivite Nasıl Anlaşılır?

Hastalığın anlaşılması durumunda mutlaka uzman bir yardım alınması gerekmektedir. Bu noktada aileler çocuklarda hiperaktivite belirtileri konusuna dikkat etmelidirler. Belirtilerin bazıları şunlardır.

  • Bu çocuklar belli bir süre boyunca bir noktada duramaz, dikkatlerini toparlayamazlar. Bu nedenle ev, sosyal ortamlar özellikle de okulda ciddi sorunlar yaşayabilmektedirler.
  • Ödevlerini ya da verilen görevleri tamamlamaktan sıkıntı yaşayabilirler.
  • Toplu yapılan etkinliklerde oryantasyon sorunu yaşayabilirler.
  • Sık sık dikkatsizliğe dayalı hata yapabilirler.
  • Arkadaş edinmekte sıkıntı yaşayabilir, dersleri konsantre olamayabilir, çok hızlı unutabilir, dinleme noktasında problem yaşayabilirler.
  • Çok hızlı düşünebilir, akıllarına gelen her düşünceyi karşısındaki kişinin sözünü keserek ifade edebilirler.
  • Özel bir grup olan bu çocuklar fazlasıyla hayal kurma eğilimindedirler.
  • Eşyalarını sık sık kaybedebilirler.

Dikkat eksikliği olan çocuğu belirlerken sıralanan bu özellikleri çocuğun ara sıra mı gösterdiği yoksa sürekli mi gösterdiği dikkate alınmalıdır. Çocukta gergin bir ruh hali, endişeli, ağlamaklı, öfkeli olup olmadığı gözlemlenmelidir.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Olan Çocuğa Sahip Ebeveynler Ne Yapmalıdır?

Bir müddet gözlemlendikten sonra dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna sahip olduğu düşünülen çocuğun ilk olarak bir hekim muayenesinden geçirilmesi gerekir. Bu süreçte pedagog, psikolog, psikiyatri ve ebeveyn iş birliği ile bir uzman yönetiminde takibi yapılmalıdır.

Hiperaktivite tanısı konan bu çocuklar, sürecin başında ve ilerleyişinde ilaç kullanmadan bütüncül bir yaklaşımla tedavi edilmelidir. İlaç kullanımı, hastalığım altta yatan esas sebepleri maskelememelidir. Bu nedenle ilaç tedavisi ilerleyen aşamalarda, multidisipliner olarak alınan kararla uygulanmalıdır.

Literatürde hiperaktivite bozukluğunun %5’inin nörolojik sorunlarla korelasyonu olduğu bildirilmektedir. Bunun yanında çocukların yaşadığı duyguları ifade edememesi, ağlayamaması, gülememesi gibi problemlerden de kaynaklandığı belirtilmektedir. Anne ve babaların, çocuklarının duygularını yaşamasına izin vermeli, güvenli bir ortam sağlamalı ve kendilerini ifade etmeleri için motive etmelidir. Hiperaktivite tedavisi zor bir süreç olarak ailelerin karşısında çıkabilmektedir. Aile olarak bu süreci sağlıklı geçirmek adına anne babalar da bir uzman desteğine başvurmalıdır.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu