Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nedenleri ve Tedavisi
Bebeklerde burun tıkanıklığı çokça yaşanır ancak tedavisi mümkündür ve bebeklere konforlu bir yaşam sunulacaktır.
Burun Neden Tıkanır?
Yeni doğan bebeklerde burun tıkanıklığı sık rastlanan bir durumdur. Çünkü bebeklerin burnu oldukça küçüktür ve kanallar dardır. Doğum nedeniyle bebekler ödemi tamamen atamaz ve burun içi etleri ödemli olduğu için tıkanıklığa neden olur.
Bebeklerde burun neden tıkanır sorusunun diğer bir cevabı ise solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bebeklerde soğuk algınlığı burun akıntısı ve tıkanıklığına neden olabilecektir. Rutin burun tıkanıklıkları evde ebeveynler tarafından giderilebilir. Ancak eğer bir gribal enfeksiyon varsa mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Bebekler 6 ay boyunca çoğunlukla burundan nefes alıp verir. Eğer burnu tıkalıysa anne sütü emmesi de zorlaşacaktır. Bu yüzden burun temizliği şarttır. Aksi takdirde bebeklerin konforu düşecek ve huysuzlanacaktır. Burundan nefes alırken hava filtrelenerek akciğerlere çekilir. Eğer bebekler ağızdan nefes alırsa nefesle birlikte zararlılar da bebeğin akciğerlerine gidecektir.
Evde Burun Temizliği Nasıl Yapılır?
Anne veya babalar evde kolayca burun temizliği yapabilecektir. Bunun için sadece serum fizyolojik denilen tuzlu su çözeltileri yeterlidir. Bu çözeltiler bebeklere özel üretilmiştir ve zararlı değildir. Ebeveynler güvenle kullanabilirler.
Öncelikle bu çözeltiyi bir enjeksiyona çekin. Bebeğin tıkalı olan burnuna tek seferde sıkın. Eğer enjeksiyon yoksa serum fizyolojik tüpü güçlü bir şekilde sıkılmalıdır. Ebeveynler genellikle tüpü damlalar şeklinde kullanmaya çalışır ancak bu yöntem yetersiz ve eksiktir. İçerdeki kalıntıları yumuşatmaya bile yetmeyecektir.
Aspiratör Kullanmak Zararlı mı?
Bebeklerde burun temizliği yaparken aspiratör kullanmak yaygın bir durumdur. Serum fizyolojik sıkıldıktan sonra aspiratörle kalıntılar çekilecektir. Atıklar aspiratörün haznesinde birikecektir.
Aspiratör ara sıra kullanıldığı zaman zararlı değildir ancak rutin bir uygulama haline getirilmemelidir. Sadece grip gibi durumlarda kullanmak gerekir. Sürekli kullanımda bebeğin burun içi mukozasına zarar verebilecektir.
Burun Temizliği Ne Zaman Yapılmalıdır?
Bebeklerin en önemli eylemleri emmek ve uyumaktır. Bu ikisinden keyif alan bebek keyifli olacaktır. dolayısıyla emzirme ve uyku öncesinde temizlik yapılabilir. Bebeğinizin burnu nefes alışverişini etkileyecek şekilde tıkalıysa da temizlemek yerinde olacaktır. Ortalama günde 1 kez burun temizliği yeterli olacaktır. Eğer bebeğinizin grip gibi bir şikayeti varsa doktorunuzun önerilerine uymanız yerinde olacaktır.