Çocuk

Bebek Uyku Düzeni Nasıl Oluşur?

Oldukça nazik ve narin bir yapıya sahip olan bebekler, normal şartlar altında günün büyük çoğunluğunu uyuyarak veya aralıklarla şekerleme yaparak geçirirler. Ancak kimi zaman bazı bebekler bu genellemenin dışına çıkarak çok az uyur, anne ve babaların da uykusuz kalmasına sebebiyet verir. Hal böyle olduğu zaman da endişeli ve toy ebeveynler “Bebeğim neden uyumuyor?” veya “Bebeğimi nasıl uyutabilirim?” gibi soruların cevaplarını aramak için işe koyuluyorlar. Bu yazı, söz konusu sorulara bir cevap niteliğinde.

Günde 16 saat uyuyorlar
Öncelikle şunu bilmek gerekir: Bir bebeğin ne kadar uyuması gerektiği, yaşına ve çağına göre değişiklik gösterir. Yeni doğan bebekler 24 saatin 16 saatini uyuyarak geçirirler. Gece ve gündüz fark etmeksizin sık sık uyanan bebekler, biyolojik saatlerini henüz tam olarak ayarlayamadıkları için bunu yaparlar. Bu durum anne babaların bir gecede 4 kez uykusundan uyanması gibi tatsızlıklara yol açabilir. Bebek 4-12 aylık olduğu zaman ise günlük uyku saati 13-14 saate kadar düşer. Sabah uyandıktan ve ikindi vaktinden sonra ufak ufak kestirmeye devam eden bu çağdaki bebekler, diş çıkarmaya başladıkları için uykusuz kalabilirler. Bu uykusuzluk hali bebeğin sinirli ve aksi olmasına, bu da ağlamasına, ağlaması da anne babaların uykusuz kalmasına sebep olur. Ayrıca bronşit, kulak enfeksiyonu ve öksürük gibi hastalıklar da bebeğinizin uykusuz kalmasının bir diğer sebebi olabilir.

bebeğim gece uyumuyor

Bir gözünüz bebeğinizde olsun
Savunmasız bebekler için uyku, dikkatli olunmadığı zaman tehlikeli olabilir. Yüz üstü yatan çocukların nefes alması zorlaşacağı için bebekleri mutlaka sırt üstü yatırmalı, uykusuz kaldıklarında da kucağınızı alıp yanlara doğru hafifçe sallamalısınız. Bebek sizinle aynı odada uyuyorsa, acil bir durum yaşandığında hızlıca müdahale edebilmeniz için beşiği mutlaka yakınınızda olmalıdır. Ayrıca bebeğin rahat bir uyku çekebilmesi için oda sıcaklığının da gereğinden yüksek olmamasına özen göstermelisiniz. 16-20 derece arası idealdir.

Yastıkları ve oyuncakları bebeğin yanından kaldırın
1 yaşından küçük bebekler yastık veya oyuncak gibi nesnelerle kesinlikle uyumamalıdır. Hem bebeğin hastalık kapmasına, hem de nefes alamaması gibi istenmeyen durumların önüne geçmek için bu tür nesneleri bir süreliğine bebeğinizden uzak tutmak faydalı olacaktır. Unutmadan, kesinlikle bebeğinizin uyuduğu odada sigara içmeyin!

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu