Sağlık

Anne Karnında Bebeğin Çok Hareketli Olması Normal mi?

Bebek annenin rahmine düştükten ortalama 7 hafta sonra hareket etmeye başlar. Fakat henüz çok küçük olduğundan anne karnında bebeğin hareketliliğini hissedemez. Yalnızca ultrasonografik cihazlarla bebeğin hareketliliğinin görülmesi mümkün olabilir. Anne adayları bebeğinin karnındaki hareketliliğini ancak 16 ve 20 haftadan sonra net bir şekilde hissedebilir.

Anne Karnında Bebeğin Çok Hareketli Olması Normal Mi?

Anne karnındaki bir bebeğin sağlıklı olması hareketlerinin normal olması ve tam şekilde olması ile anlaşılabilir.  Anne adayları bebeğin hareketlerini ortalama 16 ve 20. haftaları arasında tam olarak hissedebilir. Anne karnında bebeğin çok hareketli olması normal olabilir. Bebek anne karnında gün içerisinde 150 veya 200 kere hareket edebilir. Ancak bu hareketler bazen annenin hissedebileceği derecede olmayabilir.

Anne Karnındaki Bebeğin Hareket Etmesi İçin Ne Yapmalı?

Anne adayları hamileliklerini öğrendikten hemen sonra heyecanla bebeklerinin hareket etmesini beklemeye başlar. Bebeğin anne karnındaki hareketliliği bebeğin sağlık olduğunu gösterdiğinden bu hareketler anne adayları için son derece önemlidir. Uzun süredir hareket halinde olmayan bebeklerin hareket etmesini isteyen anne adayları öncelikle dinlenmelidir. Gebelikleri 28. haftayı geçtiyse sırtüstü yatarak bebeklerinin hareket etmesini bekleyebilirler. Bununla beraber anne karnındaki bebeğin hareketli olması için şunlarda denenebilir;

  • Hafif veya tempolu bir yürüyüş tercih edilebilir. Anne adayı hareket halinde olduğu için bebeğinde hareketli olmasını sağlayacaktır.
  • Anne karnında bebeğin çok hareketli olması için anne adayı süt, meyve suyu veya ayran içmeyi deneyebilir. Bu içecekler annenin sindirim sistemini harekete geçireceği için anne karnında ki bebeğe de hareketlilik kazandıracaktır.
  • Anne adaylarının anne karnındaki bebeklerle sürekli konuşmaları bebeklerinin hareket etmesini sağlayacaktır. Anne karnındaki bebekler hamileliğin ortalama 24. haftasından sonra anne sesini duymaya başlarlar.
  • Araştırmalara göre anne karnında ki bebeklerin akşam 9 ile 1 saatleri arasında hareketlenmeye başladığı görülmüştür. Anne adayları bu saat dilimleri arasında sol taraflarına yatıp rahatlayarak bebeklerinin hareketliliğini hissedebilir.

bebeğin anne karnında hareketli olması

Erkek Bebek Kaçıncı Haftada Hareket Eder?

Hamileliğin ortalama 12. haftasında erkek bebeğin cinsel organının gelişmeye başladığı görülmektedir. Fakat bu dönem ve süre tam olarak kesin değildir ancak ortalama her gebelikte görülen ve yaşanan bir durumdur. Erkek bebeğin cinsiyeti hamileliğin ortalama 16. haftadan sonra ultrason çekimi ile belli olmaktadır. Kesin bir bilgi olmamakla beraber erkek bebek anne adaylarının gebeliğinin 16 ve 20. haftalarından sonra anne karnının sağ tarafında hareket ettiği söyleniyor.  Bu yüzden erkek bebek sahibi olmak isteyen anne adaylarının geceleri sol taraflarına yattıkları gözlemleniyor.

Anne adayları bebeklerinin hareketlerini ortalama şu zaman dilimlerinde hissedebilir;

  • Anne karnında bebeğin çok hareketli olması 1. gebelikte 18-22. haftaları arasında hissedilebilir.
  • 2. ve sonra ki gebeliklerde 16. haftadan sonra anne karnındaki bebeğin hareketleri hissedilir.

Bu durum kesin olmamakla birlikte anneden anneye fark gösterebilir. Bazı anne adayları hamileliklerinin 24-25. haftasına kadar karında bebeğin hareketliliğini hissetmeyebilir.

Bu durumun sebepleri şunlar olabilir;

  • Kilolu olan anne adayları zayıf anne adaylarına göre daha az hareket halinde olabileceği için bebeklerinin hareketliliğini hissedemeyebilir.
  • İlk kez hamile kalan anne adayları, bebeğin hareketlerini ilk kez hissettiği için bu hareketliliğin bebekten kaynaklandığını fark edemeyebilir.
  • Gün içerisinde çok fazla hareket içerisinde olan anne adayı bu tempoda bebeğin hareketliliğini hissedemeyebilir.
  • Anne karnındaki bebek sakin bir karaktere sahip olabilir. Gün içerisinde anne karnında fazla uyuduğundan anne adayı bebeğin hareketlerini hissedemeyebilir.

Tüm bu etkenlere rağmen bebek anne karnında olduğundan fazla hareket halindeyse veya gebeliğin 26. haftasında olunmasına rağmen bebek hareketlilik göstermiyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu