Sağlık

Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Meme kanseri, süt kanalları içerisinde oluşan kanser hücreleri olarak tanımlanmaktadır. Meme kanseri, meme dokusu içinde bulunan süt bezleri ve üretilen sütü meme ucuna taşıyan süt kanalları arasında oluşan, çeşitli sebeplerden ötürü kontrolsüz bir şekilde çoğalan ve vücudumuzun diğer organlarına yayılma potansiyeli barındıran hücrelerden oluşan tümoral oluşumdur.

Kadınların son yıllarda en çok yakalandığı hastalıklar arasında yer alan meme kanserinde farkındalık ve erken teşhis son derece önemli bir yer tutmaktadır. Öyle ki, hayatınızı kurtarabilir. Farkındalık ve erken müdahale için meme kanserinin nasıl anlaşıldığını iyi kavramamız gerekmektedir. Peki, meme kanseri nasıl anlaşılır ve erken teşhis yapılabilir?

Meme Kanseri Belirtileri
Özellikle 50 yaş ve üzeri kadınlarda rastlanan meme kanseri, çok nadir de olsa gençlerde de görülebiliyor. Kadınlarda 20 yaşından itibaren ayda bir kendisinin yılda bir ise doktorunun yapmış olduğu muayene bu bağlamda çok önemlidir. Çünkü erken teşhis hayat kurtarır. Günümüzde meme kanseri belirtileri kişinin kendisi tarafından kolaylıkla bulunabiliyor. Çünkü kanserli hücreler sert, düzensiz, yüzeysel pürtüklü görünüşlü ve meme içerisinde oynatılmaz bir şekilde.

meme kanseri tedavileri

Meme kanserinden şüphelenmenizi gerektirecek durumlar;

  • Meme dokusunda veya koltuk altı bölgesinde ele gelen sert ve şiş bir kitle
  • Meme başında meydana gelen içe doğru çökme, çekilme ve şekil bozukluğu
  • Meme başı derisinde soyulma ve kabuklanma gibi değişiklikler
  • Meme bölgesinde yara ve kızarıklık
  • Meme cildi üzerinde şişlik, ödem, içe doğru çöküntüler olması
  • Memede meydana gelen aşırı büyüme, şekil bozukluğu, asimetri ve renk değişikliği

Yukarıda saydığımız durumlardan en az bir tanesiyle karşı karşıya geldiğinizde, hemen doktora göstermeniz gerekmektedir. Tekrardan belirtmekte fayda var, her türlü rahatsızlıkta olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır.

Her kadın kendi kendini ayda en az 1 defa olmak şartıyla muayene etmelidir. Kendi kendini muayene hormon etkisinin en az olduğu dönemlerde uygulanmalıdır. Yani adet başlangıcını takip eden ilk 1 haftanın arkasından. Bu muayeneler farklı şekillerde uygulanabiliyor. Ayna karşısında dururken, sırt üstü yatarken ve duş alırken.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu