Sağlık

Alzheimer Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Zamanla beyin hücrelerinin ölmesi sonucu unutkanlık başlaması Alzheimer olarak bilinir ve ileri yaşlarda görülen bir hastalıktır.

Alzheimer Nedir?
Alzheimer bir nörolojik hastalıktır ve bunamanın bir türüdür. Yaşlanmaya bağlı olarak beyin hücreleri ölür ve insanlarda çeşitli kayıplara neden olur. Unutkanlık şeklindeki hafıza kaybı ya da idrarını tutamama şeklindeki davranış kaybı gibi kendisini gösterir. Bu hastalık yaşa bağlı olarak sinsice ilerler ve belirti vermesi yıllar alabilir. En erken belirtisi son yaşanan olayları hatırlamakta zorluktur. İleri evrede ise konuşma yetisi bile kaybolur.

Alzheimer genellikle 65 yaş sonrası kişilerde ortaya çıkan bir hastalıktır. Ancak daha genç bireylerde görülmesi de mümkündür.  Alzheimerin en önemli nedeni ileri yaştır. Ailede Alzheimer geçmişi olması da yatkınlığı arttırır.

Belirtileri Nelerdir?
Alzheimer hastaları genellikle küçük hafıza kayıpları, kelimeleri hatırlayamama, kişileri bir anlığına tanıyamama gibi şikayetler yaşarlar. Hastalık ilerledikçe bu belirtiler de ilerleyecektir. Bilinç bulanıklı olağanlaşacaktır. Kelimeleri hatırlayamama, insanları tanıyamama, en iyi bildiği yerlerde bile kaybolma, halisünasyonlar, mantıklı düşünememe, mantıklı davranışlar sergilememe, günlük aktiviteleri bile hatırlayamama gibi belirtileri ileri seviyede görülecektir.

Son evrelerde artık kişi aile bireylerini bile tanıyamayacaktır. Hatta kendisinin kim olduğunu unutacaktır. Bu evredeki bir hasta için bakıcı şarttır.

alzheimer nedenleri

Teşhis ve Tedavi
Alheimer teşhisi için tek bir yöntem yoktur. Öncelikle hastanın hikayesi çok önemlidir. Doktor bu hikayeye göre pek çok test isteyebilir. Yapılan testler neticesinde teşhis konulacaktır. Alzheimer tedavisi kesin olarak mümkün değildir. Semptomların ortadan kalkması için ilaç tedavisi uygulanır. Erken teşhis halinde ilaçlardan daha yüksek verim almak mümkündür. Ayrıca hastalara hatırlayıcı yöntemlerle yardımcı olmak gerekir. Hafıza güçlendiren egzersizlerle hastalığın ağrılaşması önlenebilir.

Alzheimer Olmamak İçin Neler Yapmalı?
Alzheimerın kesin tedavisi olmadığı için en iyi yöntem bu hastalıktan kaçınmaktır. Alzheimer olmamak için hayatınız boyunca bazı kurallara göre yaşamalısınız. Sigara kullanmamak, yeterli B12 almak, hareketli bir yaşam tarzına sahip olmak, yeterince D vitamini almak, düzenli kahve tüketmek, başın darbelere karşı korunması, aşırı alkol tüketmemek gibi küçük tüyolar sizi Alzheimer olmaktan koruyabilir.

Ayrıca beynini daha aktif kullanan kişilerde Alzheimer daha az görülmektedir. Eğitim düzeyi yüksek çok okuyan, çok çalışan, bulmaca çözen, farklı deneyimler yaşayan, çok gezen gibi aktif kişilerde risk daha azdır.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu