Sağlık

Skolyoz-Bel Kayması Nedir?

Omurga eğriliği olarak bilinen ve bir bel rahatsızlığı olan skolyoz bel Kayması nedir sorusu bel ile ilgili şikayetleri olanlar tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Genel olarak büyüme döneminde teşhis edilen bir hastalıktır. Omurlar sağa ya da sola eğrilir. Bunların dışında kendi etrafından da dönebilen omurlar skolyoz hastalığına neden olabilmektedir.

Skolyoz küçük yaşlarda başlar. Ancak tedavi edilmediği takdirde hastanın yaşamında ciddi sorunları beraberinde getirir. Rahatsızlık kız çocuklarında daha sık görülebilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde ciddi solunum zorluklarına neden olabilmektedir.

Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

Hastalık erken dönemlerde belirti göstermeyebilir. Bu nedenle skolyoz belirtileri nelerdir sorusu sürekli olarak merak edilmektedir. Bazı durumlar rahatsızlık belirtileri ortaya çıksa da kişilerin hayatlarını olumsuz etkilememektedir. Bu nedenle göz ardı edilmektedir. Çekilecek röntgenlerde ortaya çıkmaktadır.

Genellikle belirtiler arasında göz ile yapılan kontrollerde görüntü bozukluğudur. Bunun dışında meydana gelen solunum güçlüğü ve benzeri durumlar başka rahatsızlıklar ile karıştırılabilmektedir. Bu nedenle röntgen çektirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Genellikle tanı muayene ile konulabilmektedir. Omurgaya bakıldığında ciddi bir asimetrik fark ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında çocuklarda öne eğilme gibi durumlarda kaburgada meydana gelen görüntü bozukluğu fark edilebilir.

Skolyoz şüphesi ile çekilen röntgenlerde tanı oldukça kolay bir şekilde konulabilmektedir. Ancak bazı durumlarda MR çekilmesi de gerekebilir. Ancak bu nadir bir durumdur. Çocukluk döneminde çektirilen röntgen ve MR gibi filmlerde yumurtalık ve göğüslerin koruyucu plakalar ile korunması oldukça önemlidir.

skolyoz bel kayması tedavisi

Skolyoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Skolyoz tedavisi nasıl yapılır sorusu da bu rahatsızlığı yaşayan çocukların aileleri tarafından merak edilen konulardan biridir. Hastalık çok nadir olarak kendi kendine ortadan kaybolmaktadır. Ancak bazı durumlarda ise gerilme oldukça zordur. Bu durumlar şunlardır.

  • Tanı ilk defa konmuşsa ve eğrilik yüksek ise
  • Çift eğrilik görülmüş ise,
  • Kontraktür ve kas kısalığı meydana gelmiş ise,
  • Nöromüsküler skolyoz görülmüş ise

Bu tip durumlarda hastalığın gerilemesi oldukça zordur. Ancak tedavi için en doğru yöntem hekim ya da hekimler tarafından önerilecek ve uygulanacaktır. Ailelerin yapması gereken ise bu tedavi sürecinde dikkatli ve özenli davranmalarıdır.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu