Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Olur?
Yapılan bazı araştırmalara göre anne karnındaki bebeğin 39. Haftasının dolması beklenmeden önce doğumun gerçekleşmemesi gerektiği söylenirken, bazı araştırmalara göre sezaryen doğumun ortalama olarak en erken yapılması gereken hafta 34. haftadır.
Sezaryen Doğum Zamanı ve Haftası Hesaplama
Sezaryen doğum zamanı genel olarak anne adayının son regl tarihinden itibaren hesaplanır ve bebeğin ultrason görüntüleri göz önüne alarak uzman doktorlar tarafından belirlenir. Hamileliğin 39. haftası bitmeden doğumun gerçekleşmemesi anne ve bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir. Sezeryan doğum kaçıncı haftada olur? Gebeliğin son regl tarihine ve bebeğin son ultrason görüntülerine göre, 39 hafta olması durumunda anne ve bebeğin hazır olduğu doğumun gerçekleştirilebileceği belirtilir. Bunun yanında söz konusu olan 39. haftadan önce gerçekleşebilecek doğumda bebekte oluşabilecek riskler meydana gelebileceği belirtiliyor. Fakat bu haftadan önce yapılan doğumlarda bebeklerin aksine annelerde bir risk oluşmayacağı da belirtiliyor.
Doğum İçin Gebeliğin 39. Haftasını Doldurması Bebek Açısından Önemlidir
Son günlerde farklı nedenlerden dolayı sağlık açısından gerekli olmayan nedenlere bağlı olarak anne adaylarının sezaryen doğum talepleri oldukça artmış görünüyor. Gebeliğin 39. haftası tamamlanmadan gerçekleştirilecek sezaryen doğumlarda genel olarak anne ve bebekte sakıncalı problemlere yol açtığı görülmektedir. Eğer anne ve bebekte herhangi bir sağlık problemi yoksa doğumun kendiliğinden başlaması beklenir. Hamileliğin son haftalarının bebek açısından oldukça önemli olduğu anneler tarafından unutulmamalıdır. Bu söz konusu olan son haftalarda anne karnında bulunan bebekte akciğer ve beyin gelişimi halen devam etmektedir. Fakat hamileliğin bu son haftasında anne veya bebekte herhangi bir sağlık problemi oluşursa uzman doktor onayı ile erken doğumla sezaryen doğum olarak bebek anne karnından alınabilir.
Bebeğin Neden Zamana İhtiyacı Var?
Haftası tamamlanıp doğan bebek ile haftası tamamlanmadan doğan bebekler arasında sağlık problemleri açısından ciddi farklar görülmektedir. 39. haftanın tamamlanması gerektiğini açıklayan bazı sebepleri şunlardır;
- Haftasını tamamlayan bebeklerde duyma ve konuşma yetisinde bir problem görülmez.
- Bebek 39. haftada halen beyin ve akciğer gelişimine devam ettiğinden zamana ihtiyacı vardır.
- Haftasını tamamlayıp doğan bebeklere kıyasla tamamlamadan doğan bebekler daha küçüktür.
- Haftasını tamamlayıp doğan sağlıklı bebekler kendi vücut ısılarını koruyabilmektedir.
- Tam zamanında doğan bebeklerde emme ve yutma yetisi daha gelişmiş olduğundan beslenme açısından problem yaşamazlar. Ve erken doğan bebeklere göre daha fazla uyanık kalırlar.
Acil Yapılan Sezaryen Doğumlar
Sezaryen doğum kaçıncı haftada olur? Daha önceden planlanmamış anne ve bebeğin sağlık durumlarına göre doğumun daha erken başlatılması gerektiği belirtilen doğumlara acil yapılan sezaryen doğumlar denir. Bu söz konusu olan acil durumlardan kaynaklanan sezaryen doğumlar gebeliğin her haftasında yapılabilir. Ancak 34. haftada yapılan acil sezaryen doğumlarda bebekte herhangi bir sorun yaşanmadığı gözlemlenmiştir. Buna karşılık 34. haftada yapılan acil sezaryen doğumlarda bebekte akciğer gelişimi halen devam ettiğinden bazı solunum sıkıntılarına yol açabileceği de söylenmektedir. Hamileliğin henüz 24. haftasında karın katmanları ve rahimdeki kesi açılarak yapılan sezaryen doğumlarda bebeğin çıkarılmasına “histerotomi” denir. Bu işlem daha çok bebekte herhangi bir yaşam belirtisinin olmaması durumunda hamileliği sonlandırmak için yapılır.
Sezaryen Doğum Kaç Saat – Ne Kadar Sürer?
Sezaryen doğumun süresi ortalama 45 dakika olarak bilinmektedir fakat yaşanabilecek bir sıkıntıdan kaynaklı bu süre bazen 1 saati bulabilmektedir. Daha önce sezaryen ameliyatı olan anne adaylarının doğum süresi, ilk sezaryen doğum yapan annelere kıyasla daha uzun sürdüğü görülmektedir.