Sağlık

Spina Bifida Hastalığı Nedir?

Genel olarak son yıllarda çok sık duyduğumuz bir hastalık olan Spina Bifida hastalığı nedir sorusu merak edilen konulardan biridir. Halk arasında ayrık omurga hastalığı olarak da bilinmektedir. Ülkemizde ise her bin bebekten üçünde görülebilmektedir.

Hastalık anne karnında meydana gelir. Bebeğin omurgası şekil alırken tam kapanmaz. Omurilik ve sinirler bebeğin açık kalan omurlarından çıkar. Bu durum neticesinde bebeğin sırtında bir yumru oluşur. Bu durum sinirlere zarar vermekte ve vücudun belli işlevlerini yerine getirmesini engellemektedir.

Spina Bifida Hastalığı Nedenleri

Hastalığın nedenleri de merak edilen konulardan biridir. Spina Bifida nedenleri nelerdir sorusu özellikle hamile anneler tarafından sık sorulan sorulardan biridir. Bu hastalığın en büyük nedenlerinden biri folik asit eksikliğidir. Gebeliğin ilk üç ayında yeterli folik asit kullanımı uzmanlar tarafından önerilmektedir. Bunun yanında aşırı kilo problemi olan annelerin bebeklerinde de bu hastalık görülebilmektedir. Ancak hamilelik sırasında folik asit alımı hastalığın ihtimalini oldukça düşürmektedir.

Hastalığın tanısı ise daha anne karnında iken konulabilmektedir. Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde tarama testleri yapılmaktadır. Yapılan testler bu noktada oldukça önemlidir. Kan testi, ultrason ve amniyosentez hastalığın tanısı için kullanılan testler arasında yer almaktadır. Yapılan testler ile hastalığın teşhisi büyük oranda konmaktadır.

spina bifida tedavisi

Spina Bifida Nasıl Tedavi Edilir?

Anne karnında hastalık teşhisi konulduktan sonra, kadın doğum uzmanı olan doktor çocuk cerrahi uzmanı ile iletişim halinde olmalıdır. Burada önemli olan husus; erken tanı konulmasıdır. Erken tanı konulan bebeklerin doğum sonrası tedavilerinin hızlıca yapılması hayati önem taşır. Erken yapılan müdahalede geç yapılan müdahaleye oranla iyileşme hızı daha yüksektir. Ayrıca ameliyat sonrası takip ve bakım da oldukça önemlidir ve yapılması gerekmektedir.

Spina bifida ile dünyaya gelen bebeklerin doğumdan sonraki ilk 36 saati takiben ameliyata alınması gerekmektedir. Bunun için cerrahi ekibin doğumu takip etmesi gerektiğinde acil müdahalede bulunması bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Tabii ki sadece ameliyatla bitmeyen spina bifida tedavisi, sonrasında da beyin cerrahi uzmanları tarafından yılda bir kere kontrol muayenesi yapılmaktadır. Ayrıca idrar yapmada ve dışkılamada sorun olabileceğinden üroloji uzmanları tarafından yakın olarak takip edilmektedir. Spinida Bifida tedavisi birden fazla alanı ilgilendiren bir husus olduğu için takipte kalmak en doğrusu olacaktır.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
casibom