Boyun Fıtığı Nasıl Geçer ?
Boyun fıtığı hastalıklarında, ameliyat her zaman gerekmez. Hastaların yaklaşık %85’inde semptomlar muhtemelen fizyoterapi, dinlenme ve ağrı kesicilerle desteklenerek kendiliğinden kaybolur. Bu nedenle ameliyattan önce belirli bir süre dinlenmek de en iyi çözümlerden biri olur. Ameliyat gerekiyorsa bu ameliyatlar beyin cerrahları tarafından yapılır. Şiddetli ve akut sinir yetmezliği meydana geldiğinde cerrahi için güçlü bir işlem gerekir.
Boyun fıtığı durumunda ameliyat boyun veya boğaz yoluyla yapılabilir ve tam anestezi altında gerçekleştirilecektir. Boyundan yapılan ameliyatta vertebra kemerleri kısmen ya da tamamen çıkarılır ve kalınlaşmış bağ dokusu ve kemik üzerinde gerekli işlemler yapılır. Bu şekilde sinir kökleri tekrar serbest bir şekilde hareket ederek semptomların kaybolmasına neden olur. Boğaz yoluyla yapılan ameliyatta, etkilenen disk, sinirlerin sıkışmasına neden olan şişkinlik de dahil olmak üzere tamamen çıkarılır. Çoğu durumda, ameliyat daha sonra tamamlanabilir. Bazen bitişik omurlar arasına metal veya plastik bir kafes yerleştirerek servikal omurgayı sabitlemek de gereklidir. Etkilenen diski plastik bir diskle değiştirmek de mümkündür.
Boyun koruyucu takmak, boyun fıtığı tedavisinde en etkili tedavi yöntemlerinden biri olur. Yapılan araştırmalarda boyun koruyucuların fıtığa iyi geldiği öğrenilmiştir. Araştırmacılar, yakın zamanda boyun fıtığı olan kişilerde ameliyatsız üç tedavi yönteminin etkisini inceledi. İki yüz hasta üç gruba ayrıldı. İlk grup yarı sert bir boyunluk aldı ve 3-6 hafta boyunca bu boyunluk ile yaşamıştır. İkinci gruba fizyoterapist rehberliğinde günlük egzersiz programı verildi. Üçüncü gruptan mümkün olduğunca günlük aktivitelerine devam etmeleri istendi. İlk iki yöntemde ağrı üçüncü yönteme göre daha hızlı azaldı. En iyi sonuçlar boyunluk takan gruplarda mevcuttur.
Boyun fıtığında hastalık ilerlemeden önlem almak da çok etkilidir. Ne kadar erken bir şekilde tanı konulursa bu hastalığın ilerlemesi de o kadar yavaşlatılır. Bu nedenle belirtiler görüldüğünde mutlaka bir doktora gidilmesi gerekir. Bu şekilde ameliyatsız olarak hastalığı önlemek ve şikayetleri en aza indirmek de mümkün bir hale gelir. Bu durum hastaların da hayat kalitesinin arttırılmasına yardımcı olan etkiler ortaya çıkarır.