Sağlık

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Maymun çiçeği virüsü nedir sorusunu cevaplayalım. Bir zoonotik hastalık olan maymun çiçeği, çiçek hastalığı ile aynı hızdaki bulaşıcı hastalık türünde yer almaktadır. Genelde Afrika’nın ortasında ve batı kısımlarındaki ülkelerde rastlanmaktadır. Bu hastalığa yakalanmış kişilerde şu semptomlar görülür.

  • İlk etapta ; sonrasında artacak olan düşük ateş, vücudun farklı yerlerinde şişkinlik, sırt bölgesinde ağrı, genel olarak baş ağrısı ve kaslarda kramp, ağrılar
  • Bir sonraki etapta, başta avuç ve ayak tabanlarına yayılan deri döküntüsü ve kızarıklığı, yüzde başlamaktadır.
  • Sürekli kusma, karın bölgesinde ağrı olması ve titreme. Bunlar hastalığın başlıca semptomlarıdır.

deri döküntüsü ve kızarıklığı o bölgedeki deride kaşınmaya neden olabiliyor ve bu kaşınan bölge yara kabuğu tutmadan önce farklı evrelerde bulunabiliyor. Bu virüsü taşıyıcı olarak bulandıran kişilerin çoğu hastalığı hafif atlatıyor ancak %1 ölüm oranına sahiptir.

Maymun Çiçek Hastalığı Nasıl Yayılır?

Maymun Çiçek hastalığı nasıl yayılır sorusunu ele alalım. Ateş sonrası döküntülerin ortaya çıkmasıyla beraber solunum yolu ve hava ile bulaşır. Ekteki deri döküntüleri geçene kadar bulaşıcılık miktarı giderek azalacak bir şekilde hep vardır. Maymun çiçek hastalığı virüsüne yakalanmış olan hastanın kıyafetlerinden ve yatak takımlarından hastalık bulaşa bilmektedir. Bu kişilerin hastalığı geçirdiği binadaki havalandırma sistemi ile de bulaşabilir ve bu nedenle ilk vakadan 2.03 hafta sonra salgın ortaya çıkabilir. Çiçek hastası olan bir kişinin beş veya on kişiye çiçek hastalığı bulaştırabildiği araştırmalara göre kanıtlanmıştır. Aşısız toplumlarda bütün bireyler bu hastalığı olmaya karşı duyarlıdır. Bu nedenle hastalık hızlı bulaşmaktadır.

Maymun çiçek hastalığı salgınında ne yapılmalıdır?

Memnun çiçek hastalığı salgınında ne yapılmalıdır sorusunu yanıtlayacak olursak, salgın anında yapılması gereken en önemli şey yayılmayı durdurmaktır. Salgın durumlarında vakaları yani hastalıkları bulmak ve bu hastaları temas ettikleri kişileri belirleyerek aşılamak gerekmektedir. Hastalık belirtisi gösteren bireyler izole bir şekilde diğer insanlardan uzak tutulmalıdır sağlık örgütü tarafından verilen önemlere uyulmalıdır. Bize virüs bulaşması durumunda kendimizi muhafaza edip sağlık çalışanlarının bize söylediği talimatlara harfiyen uymalıyız ve tedavimizi aksatmamalıyız.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu