Sağlık

Katarakt Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Gözün yaşlanması sonucu göz merceğinin şeffaflığını kaybetmesi sonucu sisli ve puslu görme katarakt olarak adlandırılır.

Belirtileri Nelerdir?
Katarakt genellikle ilerleyen yaş ile ortaya çıkan bir göz hastalığıdır. Görme kalitesinde düşüklük olarak kendisini gösterir. Sisli ve bulanık görme, ışığa karşı hassasiyet, çift görme, renklerin cansız olması, görmenin azalması gibi şekillerde belirti verecektir. Bu durum göz yaşlandığı için göz merceğinin yeterince şeffaf olmamasından kaynaklanır.

Katarakt oluşumu 55-60’lı yaşlarda göz merceğinin sertleşmesi şeklinde başlar. Göz lensi su ve proteinden oluşur ancak ilerleyen yaşlarda bu maddelerde eksiklik yaşanır. Gözdeki lensin geçirgenliği azaldıkça görme de azalır. Diyabet ve kortizonlu ilaçlar da katarakta neden olur.

Katarakt Teşhisi 
Katarakt varsa göz bebeğinde şişme ya da sararma görülebilir. Gözde ağrı, sulanma, göz bebeği renginde değişme gibi şikayetlere neden olacaktır. eğer bu şikayetler varsa mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Mikroskopla yapılan göz muayenesi ile göz merceği incelenir. Bu muayene ile teşhis koymak mümkündür.

Nadiren de olsa bebeklerde doğuştan gelen katarakt olabilir. Bu nedenle her bebek 3 aylıkken rutin göz muayenesinden geçirilmelidir. Eğer katarakt şüphesi görülürse bebek ve çocukların göz incelemesi genel anestezi altında aynı yöntemle yapılmaktadır.

katarakt nasıl tedavi edilir

Tedavisi Nasıl Yapılır?
Katarakt teşhisi konulan hastalarda sıra tedavidir. Ancak katarakt ilaç ya da gözlükle düzelebilen bir durum değildir. Tek çözüm cerrahi müdahale yani ameliyattır. Katarakt tedavisi yapılmazsa görme kaybına kadar gidecektir. Bu nedenle belirli aşamadan sonra müdahale etmek gerekir. Eğer hastanın günlük hayatını olumsuz etkiliyorsa ya da mesleğini yerine getirmesine engel oluyorsa daha erken aşamalarda da ameliyat edilebilir.

Katarakt ameliyatı iğnesiz, dikişsiz, narkoz verilmeden yapılan ağrısız bir operasyondur. Hastalar aynı gün taburcu edilerek evlerine gönderilir. Ameliyat sırasında yetisini kaybeden eski mercek alınır ve yerine yeni şeffaf mercek konulur. Hastalar gözlük kullanmadan daha iyi görme yetisine kavuşacaktır. Lazer yöntemi olan FAKO ile ameliyat yapılır. Bu yöntem en gelişmişidir ve son 1-2 yıldır güvenle uygulanmaktadır. İşlem yarım saat sürer ve hasta 1 saate taburcu edilir. Evinde 3 gün dinlendikten sonra günlük hayatına dönebilecektir.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu