Sağlık

HPV Nedir? Nasıl Bulaşır?

Genellikle cinsel yolla bulaşan HPV virüsü 200’den fazla çeşide sahiptir. Tedavi edilmezse kansere yol açabilir.

Nasıl Bulaşır?
HPV genellikle genital bölgelerde görülen siğil şeklinde kendisini gösterir. Bu nedenle de ana bulaşma yolu cinsel birlikteliktir. Oral ilişki ile de bulaşması mümkündür. Prezervatif kullanmak bulaşıcıyı büyük oranda engeller ancak prezervatif ile kaplanmayan alanlardan bulaşması mümkündür. En iyi ve kesin korunma yöntemi tek eşliliktir.

Virüs bulaştığı zaman hemen belirti vermez. Hastalar genellikle siğil görmeleri halinde doktora başvurmaktadır. 200 hastadan sadece 40’ında belirti görülecektir. HPV 6 ve HPV 11 tipleri belirti verecektir. Bu virüsler iyi huyludur ve kansere neden olmaz.

  • Şu belirtiler varsa doktora başvurmak gerekir:
  • Anüs ya da genital bölgelerde yoğun kaşıntı ve doku hasarı olması,
  • İdrara çıkarken yanma ya da kan görülmesi,
  • Genital bölgedeki deride açık ya da koyu lekelenmeler, kabarıklıklar,
  • Cinsel ilişki esnasında kanama,
  • Genital bölgelerden görülen siğiller…

hpv bulaşması

Nasıl Teşhis Edilir?
Hastalar genellikle kazara siğil olduğunu fark ederler. Klasik genital siğiller genellikle gözle görülür. Ancak kadınlarda genellikle rahim kanserine neden olur ve kanser şikayetleri belirtisi ile doktora başvurulur. HPV virüsünün 100’den fazla çeşidi vardır. Bu nedenle herhangi bir şikayet halinde doktora başvurmak gerekir. Kesin teşhis yapılan tetkiklerden sonra konulacaktır.

Kadın ve erkeklerin yüzde 60’ı hayatında en az 1 kere bu virüsü geçirir. Virüsün pek çok çeşidi bağışıklık sistemi tarafından baskılanır. 20’li yaşlardaki hastalarda görülme oranı yüzde 7’dir. 20’li yaşlardan sonra kadınlar 3 senede bir smear testi yaptırmalıdır. 30 yaşından itibaren ise bu testler daha seyrek yapılabilir.

Nasıl Korunmak Gerekir?
HPV günümüzde çok sık görülen bir virüstür. Bunun nedeni ise artan çok eşliliktir. Cinsel partnerde bulunan virüs bulaşmaktadır. Korunmak için şu yöntemler uygulanmalıdır:

  • Vajinal, anal ve oral seks esnasında prezervatif kullanmak gerekir.
  • Genital siğil varsa cinsel hayata ara verilerek tedavi olunmalıdır.
  • HPV aşısı yaptırılmalıdır. Bu aşı kanser yapan türlere karşı koruma sağlar. Yüzde 90 oranında koruyuculuğu vardır.

HPV tedavisi virüsün vücuttan tamamen atılmasını sağlamaz. Sadece siğilli doku temizlenir ve kanseri önlemek, bağışıklığı güçlendirmek için önlemler alınır.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu