Sağlık

İdrardan Kan Gelmesi Neye İşarettir? Nedenleri ve Tedavisi Nedir?

İdrardan kan gelmesi bir diğer adıyla hematüri erkek ve kadınlarda karşılaşılabilen bir durumdur. Kan veya kan pıhtısı idrar yaparken ya da daha sonrasında gelebilmektedir.

İdrardan Kan Gelmesi Neye İşarettir?
Makroskopik ve mikroskopik olarak ikiye ayrılan hematüride, makroskopik durumda idrarda kan gelmesi çıplak gözle görülebilecek kadar belirgindir. İdrar pembe, kırmızı, siyah, kahverengi ya da kola çay rengi gibi renklerde olabilmektedir.

Mikroskopikhematüride ise çıplak gözle bakıldığında anlaşılmaz fakat mikroskop altında bakıldığında fazla sayıda eritrosite yani kırmızı kan hücresine rastlanır. Bu durum mikroskopikhematürinin kanıtıdır. İdrarda az miktarda kan bulunması (0-3) normal kabul edilirken bu oranın üstünde sebep olan etmen bulunarak tedavi edilmelidir.

kanlı idrar nedenleri

İdrardan Kan Gelmesi Nedenleri Nelerdir?
İdrar yollarında enfeksiyon sonucu idrarda kan gelmesi en sık karşılaşılan durumlardan bir tanesidir. Bu tür enfeksiyonlar idrar yollarında doku hasarına sebebiyet vermekte idrar yoluna, mesaneye ve böbreklere kadar yayılım gösterebilmektedir.

Böbrek taşları idrar yaparken ciddi ağrılara sebep olabildiği gibi idrara kan bulaşmasına da sebebiyet verebilir. Taşın büyüklüğüne göre kırılarak, ameliyatla alma ya da bol su içme gibi tedavi yöntemlerine gidilebilmektedir.

Aspirin, penisilin gibi steroit yapıda olamayan ağrı kesiciler, kanser ilaçları gibi birtakım ilaçların yan etkileri olarak idrardan kan gelmesi durumu görülebilmektedir. Genetik bir rahatsızlık olan orak hücre anemisi sebebiyle de idrarda kırmızı kan hücreleri bulunabilmektedir.

Özellikle yaşlı erkeklerin sorunlarından biri olan prostat büyümesi prostat bezinin kademeli olarak genişlemesine yol açan bir durumdur. Bu durum sonucunda idrarda kan görülebilmektedir. Prostat, mesane ve böbrekler de görülen kanser türleri idrarda kan görünmesine sebep olabilir.

Adet dönemindeki kadınlarda rahim içindeki faaliyetler nedeniyle de idrarda kan görülmektedir. Ayrıca aşırı egzersiz yapmaya bağlı olarak da idrarda kan görülebilir, dinlenme sonucu kendiliğinden geçmektedir.

İdrardan Kan Gelmesi Tedavisi Nedir?
İdrarda kan olması tedavisi bu durumun kaynaklanma sebebine göre değişkenlik gösterse de idrarda kan gelmesine üroloji doktoru bakmaktadır. Enfeksiyon kaynaklı bir durum var ise antibiyotik tedavisi uygulanmakta, böbrekte taş nedeniyle oluşması durumunda kırdırma, ameliyat gibi işlemler uygulanmaktadır.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu