Sağlık

Hiyalin Zarı Hastalığı Nedir?

Hiyalin zarı hastalığı nedir konusu 8 aydan önce doğan bebek aileleri ya da sezaryen ile doğum yapan annelerin en çok araştırdıkları konular arasında yer almaktadır. Erken ya da sezaryen ile doğan çocukların nefes almalarını zorlaştıran bir hastalıktır. Bu hastalığa aynı zamanda zorluk sendromu da denilmektedir. Tedavi olarak suni solunum verilmektedir. Bu şekilde rahatsızlık yaşayan bebeklerin konuldukları cihazlarda nefes almaları sağlanmakta ve nemli bir ortam oluşturulmaktadır.

Normal bir insanda akciğerlerin düzgün çalışması ve aniden sönmesini önlemek için kullanılan bir madde bulunmaktadır. Bu madde surfaktan olarak adlandırılmaktadır. Bu madde yüzey gerilimini azaltmakta ve akciğerin düzgün çalışmasını sağlamaktadır. Bu madde çocukların anne karnında kaldıkları süre boyunca geliştiği gözlemlenmiştir.

Sezaryen Doğumlarda Görülebilir
Erken doğan çocuklar da ise surfaktan yeteri kadar oluşmamıştır ve bu durum solunum yetmezliğine neden olmaktadır. Bununla beraber çocuk ne kadar erken doğar ise o kadar bu hastalığa yakalanması olasıdır. Sadece erken doğan bebeklerde değil, annesi şeker hastası olan bebekler ile sezaryen ile doğan bebeklerde de görülebilmektedir.

hiyalin zarı hastalığı nedenleri

Bunların yanında çoğul gebelikler ile birlikte hızlı doğumlarda ve oksijensiz kalan bebeklerde de görülebilmektedir. Genel olarak ortaya çıkan şikayetler hızlı ve zor şekilde nefes alma ile birlikte morarma olarak görülmektedir. Bu şikayetler hiyalin zar hastalığı belirtileri olmaktadır.

Bu şikayetlerin yanında dakikada 60’ın üzerinde nefes alınır ve burun kenarları hareket eder. Bu durum zor bir solunum sürecinin gerçekleştiğini gösterir. Bunun yanında hasta bebekler nefes alıp verirken inlerler ve beslenmeleri güç olur. Tanı koymak için de akciğer grafisi çekilir. Eğer buzlu cam görülür ise çocuk hastadır demektir.

Hiyalin Zarı Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Hiyalin zarı hastalığı nasıl tedavi edilir sorusu bu süreçten sonra en çok merak edilen konulardan biri olmaktadır. Bunun için öncelikle çocuk yoğun bakım servisine yatırılmalıdır. Entübe edilmeli ve suni solunum cihazı ile müdahale edilmelidir. Bu işlemlerin yanında yapay olarak surfaktan verilmelidir. Bu şekilde tedavi hızlı olacak ve sonuç verecektir. Tedavi başarı ile sonuçlandıktan sonra bebek tüm cihazlardan ayrılır ve kendi kendine nefes almaya başlar.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu