Kadın

Hamilelikte MR Çekilir mi?

Gebelik döneminde anne adaylarının her şeye dikkat etmeleri gerektiğinin farkında olmaları, atacakları her adımda kafalarında cevap bekleyen soru işaretlerinin oluşmasına neden olmaktadır. Bu sorulardan birisi de, hamilelikte MR çekilir mi? Sorusu olmaktadır. Yazımızın devamında en fazla sorulan sorulardan birisi olan, hamilelikte MR çekilir mi? Sorusuna, kapsamlı cevaplar bulabilirsiniz.

Hamilelikte MR Çekilir mi?
Açılımı “manyetik rezonans” olan MR işlemi, uzun yıllardan beri kullanılan görüntüleme yöntemleri arasında yer almaktadır. Bebeğe zarar verebileceği kaygısıyla sorulan Hamilelikte MR çekilir mi? Sorusu, haklı olarak anne adaylarının tedirginliğini ortaya koymaktadır.

Sorunun cevabına gelecek olursak, MR anne adayında ve çocukta görülebilecek hastalıkları, daha rahat bir şekilde tespit edebilmektedir. Cihazın ilk kullanılmaya başladığı zamanlarda bir takım komplikasyonlara neden olduğu doğru olsa da, günümüzde teknolojinin geldiği son noktada, böyle bir durum söz konusu değildir. Hatta hastalıklar ve olası aksaklıklar için, çok faydalı bir görüntüleme sistemi olduğu kabul edilmektedir.

hamile mr çekimi

MR İle Çok Çeşitli Hastalıkların Teşhisi Mümkün
Hamilelik döneminde MR çektirmek, anne adayında ve bebekte görülecek çok çeşitli hastalıkların teşhisi için, oldukça önemli bir cihaz olarak kabul edilmektedir. Ancak bugüne kadar MR ve hamilelik arasındaki bağa baktığımızda, elektromanyetik alanların hamileliğe olan etkileri konusunda, tutarsızlıklar olduğunu görebiliriz.

Önemli olan anne adayının, çok uzun sürede MR’dan kaynaklanan elektromanyetik ışınlara maruz kalmamasıdır. Her ne kadar görüntüleme açısından faydalı bulunsa da, gereksiz yere MR çektirmekten de uzak durulması, daha iyi olacaktır.

Aşağıdaki durumlarda ise, mutlaka MR uygulaması yapılmalıdır.

  • Kanser hastalarında
  • Beyin ve omurga hastalıkları için belirtiler görülmesi durumunda, ya da bu hastalıkların varlığında
  • Ceninde anormal bir durum olduğunun tespit edilmesi halinde, ya da bununla ilgili şüphe duyulduğunda
  • Pelvis, gövde ya da göğüs bölgesinde, bir takım sorunlar bulunan hastalarda

Özetle MR’ın anne adayları ve bebek için uzun süre MR ışınlarına maruz kalmamak koşuluyla, bir sakıncasının olduğunu ya da olmadığını net bir şekilde söylemek mümkün değildir. Bunun için, araştırmaların daha ciddi bir şekilde yapılması gerekmektedir. Ancak yukarıda bahsedilen önemli durumlarda, MR kullanımı yarar sağlamaktadır.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu