Kadın

Hamilelikte Kanama Olur mu?

Hamilelikte kanama olması mümkündür. Bazı durumlarda normal sayılan kanamalar, bazı durumlarda büyük risk arz edebilir.
Kanama Varsa Mutlaka Doktora Başvurun
Anne adaylarının en çok korktuğu şey kanama olmasıdır. Bu nedenle hamilelikte kanama olur mu, hangi kanama normalken, hangisi tehlikelidir sizin için açıklayalım. Ancak her bir anne adayı en ufak kanamada dahi doktoruna başvurmayı ihmal etmemelidir. Çünkü hangi kanamanın normal ya da hangisinin riskli olduğuna karar vermesi gereken mutlaka bir jinekologdur. Aksi takdirde bebeğinizi kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Genellikle gebeliğin ilk aylarındaki kanamalar düşük ihtimalini işaret eder. Hamileliğin son dönemlerindeki kanamalar ise erken doğumun habercisi olabilir. Ancak karar merci kadın doğum uzmanıdır.

hamileyken kanama nedenleri

Hamilelikte Yaşanacak Olası Kanamalar
Hamile iken adet döngüsü sona erdiği için yaşanan kanamalar genellikle bir sorunun habercisidir. Gebelikte adet devam etmesi çok istisnai bir durum olduğu için akla ilk gelen ihtimal bu olmamalıdır. Diğer kanama nedenleri şunlardır:

  • Gebelik şüphesi olan dönemde ya da hamileliğin ilk zamanlarında yerleşme kanaması denilen implantasyon yaşanabilir. Bu kanama genellikle küçük lekelenmeler şeklindedir ancak adet kanaması gibi güçlü de olabilir.
  • Dış gebelikler halinde yaşanan düşükler de kendisini kanama olarak göstermektedir. Üzüm gebeliği denilen mol gebelikler de bu şekildedir.
  • Hamileliğin son dönemlerinde yaşanan kanamalar ise plasentadan kaynaklanan anormallikleri gösterir. Plasentanın rahim ağzına inmesi ya da göbek kordonunun kopması gibi hallerde kanama yaşanacaktır.
  • Hamilelikte ilişki sonrası kanama yaşanması mümkündür. Bu durum rahim ağzı ile ilgili sorunları akla getirecektir.
  • Vajina ya da rahim ağzında bulunan kötü huylu tümörler hamilelikte kanama olarak kendisini gösterebilirler.

Hangi Kanama Tehlikelidir?
Gebelikte yaşanan kanamalar bazen kan kırmızısı iken bazen kahverengi lekelenme şeklinde olabilir. Kırmızı renkli kanamalar çoğunlukla tehlikeli kanamalardır. Çünkü kanama henüz yeni olmuştur ve dışarı akacak kadar çoktur. Kahverengi lekelenme ise daha önce yaşanan kanamanın içerde kuruduktan sonra dışarı atılmış halidir. Sık sık tekrarlamıyorsa pek riskli olduğu söylenemez. Gebelikte kanama olması halinde takibi yapılarak hemen doktora başvurmak şarttır.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu