Kadın
Hamilelikte İlk Ay Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeğin organ gelişiminin yaşandığı ilk ay hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler oldukça fazladır.
Gebeler Nelere Dikkat Etmeli?
Anne karnındaki bebeğin organ gelişimi ilk 12 haftaya kadar yaşanmaktadır. Ayrıca hamileliğin ilk 3 ayı en kritik dönemdir çünkü düşük ihtimali yüksektir. Bu süreçte ve hamilelik boyunca şunlara dikkat etmek gerekir:
- Tüm gebelik boyunca radyolojik işlemlerden kaçınmak gerekir ancak ilk trimester en önemli dönemdir. Tek çekimlik röntgenlerde radyasyon azdır. Bu nedenle gebeliğin bilinmediği dönemler için endişe duyulmamalıdır.
- Gebelikte kadın doğum uzmanına danışmadan ağrı kesici dahi içmemek gerekir. Antibiyotikler, antidepresanlar kesinlikle kullanılmaması gereken ilaçlardır. Sivilce tedavisi için kullanılan ağır ilaçlar yüksek dozda A vitamini içerir ve bebeğe zarar verir. Anne ya da baba adayı böyle bir ilaç kullanıldıktan 6 ay sonrasına kadar gebelik planlanmalıdır.
- Raf ömrü uzun hazır gıdalarda yüksek nitrat bulunur. Bazı balıklarda civa oranı yüksektir. Bu tür zararlı beslenme şekillerinden kaçınmak gerekir. Greyfurt tüketimi bazen tehlikeli olabildiği için kontrollü olmalıdır.
- Hamilelikte ilk ay dikkat edilmesi gerekenler arasında ilk sıralarda ağır kaldırmamak gelir. Gebeliğin ilk zamanlarında hareket kısıtlaması yapılmalıdır. Koşmak, yükseklere uzanmak gibi hareketler anneler için risklidir. Hafif egzersizler yapmak gerekir.
- Gebeliğin ilk trimsterında yaşanan enfeksiyonlar bebekte anomaliye neden olabilir. Hamilelik öncesi aşılama ya da hamileliğin ilk dönemlerinde test yaptırmak gereklidir.
- Hamilelik boyunca kimyasallara maruz kalmaktan kaçınmak gerekir. Çamaşır suyu gibi ağır kimyasal içeren şeyler kullanılmamalıdır. Saç boyası gibi kimyasallar uygulanmamalıdır. Lazer epilasyon yapılmamalıdır.
- Gebelikte cinsel ilişki bazen riskli olabilmektedir. Gebeliği öğrenen anneler doktor kontrolüne kadar ilişkiye ara vermelidir. Doktor onay verirse cinsel hayata devam etmekte sakınca yoktur. Düşük riski olan, kanamalı bir gebelik geçiren ya da erken doğum riski olan gebelere doktor ilişkiyi yasaklayacaktır.
- Gebelerde folik asit kullanımı hayati önlem taşır. Mümkünse hamilelikten en az 3 ay önce folik asit kullanmak gerekir. Eğer plansız bir gebelikse gebelik öğrenilir öğrenilmez folik asite başlamak gerekir.
- Bebeğin beyin ve organ gelişimi için ilk 3 ay çok önemlidir. Bu nedenle ilk haftadan itibaren balık, ceviz, avokado, et, hurma gibi besinler tüketilmelidir.