Hamilelik Psikolojisi Nasıl Olur?
Hayatınızın en önemli kararını verdiniz ve eşinizle artık bir çoçuk sahibi olmak konusunda doğru kararlar ve sonrasındaki hamilelik döneminde yaşayacağınız psikolojik problemleri nasıl yeneceğiniz ve bunların neler olduğunu çok merak edenler için uzmanların yardımı ile hazırladığımız yazı dizisi ile sizleri bilgilendirmeye karar verdik.
Gebelik sonrası fiziksel olarak değişikliklerin başında kilo alma ve psikolojik olarak duygusal bağlamda eşinizin sizinle devamlı bir şekilde ilgilenmesini ve prenses gibi sizlere farklı sürprizler yapmasını beklersiniz. Psikolog Doktor Sibel Deniz Kayanın yaptığı açıklamalar ile bu dönemde hangi sorunlar ile karşılacağınız ve yapmanız gerekenler ayrıntıları ile alt kısımda verilmiştir.Doğum öncesi anne doğum süresince ne gibi zorluklarla karşılacağını bilmemektedir. Korku ve kaygılar zamanla artar. Anne adaylarının bebeğim sağlıklı olacakmı şeklinde düşünceleri anne karnındaki çoçuğuda olumsuz bir şekilde etkiledir.Anneyi doğum öncesi ve sonrası ne gibi süreçlerin beklediğini daha önce bilmesi psikolojik yönde rahatlatacaktır.
Hamileliğin farklı evrelerinde psikoloji
İlk aylarda herhangi bir değişim görünmezken, bunun nedenleri arasında bebeğin hareketlerinin daha hissedilmemei gösterilebilir. Hareketlerin başladığı dönemler annelik hissi daha fazla hissedilmeye başlanır. Anne içerisinde hareket eden bebeğinin özlemini daha doğmadan yaşamaya başlar ve biran önce bebeğinin dünyaya gelmesini ister.
Hamilelikte depresyon nedir, neden görülür?
Hamilelik gibi durumlara daha hazır değilseniz ve erken olduğunu düşünüyorsanız ev ortamında çoçuğun ne gibi mutluluklar ve durumlar ortaya çıkaracağını bilmeniz gerekmektedir. Kadınların en büyük sorunu fazla kilolardır. Hamilelik döneminde daha fazla besin tüketir ve doğum sonrası bu kiloları veremeyeceğini düşünen anneler psikolojik olarak yıpranır.
Eşin her zaman destekleyici ve iyimser olması gerekmektedir. Eşinin mutlu olacağı kelimeleri söylemesi ve tüm yükü anneye yüklememesi gerekmektedir. Çoçuk ile ilgili hayalleri birlikte yapmaları ve çoçuğun kıyafetleri konusunda birlikte alışverişe çıkmaları gerekmektedir.
Hamilelikte “ağrı çemberi”ne dikkat!
Bazı düşünceler sonrası anne kaygılanmaya başar ve strese girer. Bu nedenle buda yaşamın parçası olduğundan normal karşılamamalı ve kendini üzmemesi gerekmektedir. Tüm hamileler doğumun nasıl gececeğini merak ve bu süreçte strese girerler. Açılma ve kasılmalarla birlikte anne ağrının korkusunu yaşar. Anne doğumda kendi ve bebeğinin sağlığı ile ilgili düşüncelerden kaygı duyar. Etrafında yer alan çeşitli kişilerin hikayelerinden dolayı hep kendiside yaşayacakmış gibi düşünür.
Doğum öncesi kaygı nasıl giderilir?
Doğumun hastalık olmadığını ve normal olarak karşılanması gerektiğini söleyen TOLEDO, kadın vücudunun doğum için programlı bir şekilde yaratıldığını ifade ediyor. Rahim kısmında yer alan yuvalak kasların açılması ile bebeğe yol sağlayan bir yapısı bulunmaktadır.
Hamilelikte oluşan fiziksel değişimle nasıl baş edilir?
Hamileliğin normal ilerlemesi ile beraber 9 aylık bir süreç sonunda eski hayatınıza dönüyorsunuz. Kilo almanın yanı sıra hormonlar yavaş bir şekilde deşiyor. Karın kısmı büyüyor. Doğum sonrası bu durumların tekrar eski haline döneceğinin bilincinde olmanız gerekiyor.
Annelerin kendilerini devamlı iyi hissetmeleri ve çevresindekilere fiziksel görünümü hakkında yorum yapılmaması gerektiğini söylemeleri daha mantıklı oluyor. Sağlık ve teknolojininde hızlı bir şekilde ilerlemesi ile beraber anneler daha önceden doğum yapmış kişilere sorarak bu konu hakkında daha fazla bilgi alabilir. Zaten doğumda aldıkları kilolar ile doğum sonrası gördüğünüz kişilerin zayıfladığını görmeniz kaçınılmaz olacak.