Hamilelik Döneminde Balık Yağı Kullanımı
Omega-3 yağ asitlerinin sağlığa olan faydaları iyi bilinir ve kalp hastalığı riskini düşürerek bilişsel işlevleri korur. Yeni araştırmalar, doymamış yağ takviyelerinin ilave bir yararı olabileceğini düşündürüyor: çocukluk çağı astımı riskini düşürebilir. Omega-3 yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ diye iki ana sınıfta açıklanabilir. Keten tohumu ve balık gibi belirli yiyeceklerde olduğu gibi balık yağı gibi besin takviyelerinde de bulunabilirler. Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda gıda ile doğrudan tüketilen Omega-3 sağlık açısından oldukça faydalı olduğu saptanmıştır. Deniz ürünleri Alzheimer hastalığında hastalık riskini azaltmak için kullanılmış ve gerçek anlamda bu hastalığın azaldığı görülmüştür. Gebe kadınların haftalık en az 8 litre su tüketmeleri, bebeklerinde sağlık açısından olumlu sonuçlar gösterdiği belirtilmektedir.
Hamilelik döneminde balık yağı ile çocukluk çağı astımı arasındaki bağlantı incelendiğinde;
Araştırma, Kanada’da Beslenme Araştırma Başkanı Prof. Ken Stark yönetiminde ve Waterloo Üniversitesi Uygulamalı Sağlık Bilimleri Fakültesi profesörlerinden yapılmış bir araştırmadır. Prof. Stark ve ekibi, gebelik haftasını 24 hafta olan 736 gebe kadını seçtiler. Bazı kadınlara rastgele, günlük 2,4 gram n-3 uzun zincirli poli doymamış yağ asitleri , balık yağı şeklinde uygulandı. Kontrol grubu olarak, zeytin yağı, günlük belirli bir dozda verildi. LCPUFA’lar eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) içermektedir. Bunlar soğuk su balıklarında bulunur ve insan vücudunun bağışıklık tepkisinin düzenlenmesi için çok önemlidir. Araştırmacılar hamile kadınların kanındaki EPA ve DHA düzeylerini ölçmek için hızlı analitik teknikler kullanıldı. Test prosedürlerini yöneten Prof. Stark böyle bir metodun faydalarını açıklıyor. Annelerin yavruları;astımın klinik olarak teşhis edilebileceği yaş olan 5 yıl boyunca takip edildi. 5 yıllık dönemde, araştırmacılar astım ve kalıcı hırıltı, yanı sıra solunum yolu enfeksiyonları, astım komplikasyonlarının çocukların sağlığında izlenen egzama allerjenlere ve hassasiyetlere; Toplamda, klinik araştırmada 695 çocuk vardı. Bunların% 95.5’i 3 yıllık izleme dönemini tamamladı.
Omega-3 çocukluk çağı astım riskini yüzde 31 azalttı
Çalışmanın sonuçları, yazarların hipotezini doğrulamaktadır. Çalışma, üçüncü trimesterde günlük LCPUFA dozu alan hamile kadınların astım veya sürekli wheezze gelişme riskini yaklaşık yüzde 31 oranında azalttığını ortaya koydu. Tedavi grubunun yüzde 16.9’u persistan hırıltılı solunum veya astım riski taşıyordu, buna karşılık kontrol grubunda yüzde 23.7 idi. Bu, görece risk azalması olan yüzde 30.7’ye tekabül etmektedir. Kan testleri, çalışmanın başında düşük EPA ve DHA düzeylerine sahip olan kadınların en fazla yararlandığı takviyeleri de ortaya koydu. Takviyeler, çocuklarında astım riskini yüzde 54 azalttı.