Kadın

Hamilelik Depresyonu Nedir?

Gebelik her ne kadar mutlu bir süreç olsa da stres, kaygı ve korku nedeniyle hamilelik depresyonu yaşanabilmektedir.

Gebelik Depresyonu Nedir?
Hamilelik genellikle mutluluk ve heyecanla geçen bir dönemdir. İlk dönemlerde baskın olan bu duyguların yerine zaman zaman kaygı ve stres de eklenmektedir. Bir bebek sahibi olmak, onun sorumluluğunu almak, iyi bir gelecek sağlamak gibi düşünceler anne adaylarında stres ve kaygıya neden olabilir. Bunlar hamilelikte değişen hormonlardan kaynaklanır. Bazı annelerde az yaşanırken, bazılarında şiddetli yaşanır. İşte bu gibi sebeplerle hamilelerin yaklaşık yüzde 14-23’ü hamilelik depresyonu yaşamaktadır. Yani 4-5 kadından birinde görülmektedir.

Gebelikte yaşanan duygusal bozukluklar doğum öncesi depresyon olarak anılır. Bu duygusal karmaşıklıklar beyni de etkilediği için tedavi edilmesi gerekir.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte depresyon belirtileri diğer dönemlerle benzerlik taşır. Sürekli üzüntülü olma hali, konsantre olamama, çok ya da az uyumak şeklindeki uyku bozuklukları, sevdiği şeyleri bile yapmamak istememe, kendini değersiz hissetme veya az ya da aşırı yeme gibi belirtileri olmaktadır. Gebelik depresyonu olağan süreçte pek görülmez ve genellikle bir tetikleyici vardır. Bu tetikleyici eş ile sorunlar, daha önce depresyon öyküsü olması, önceki başarısız gebelikler, ailevi sorunlar, maddi sorunlar, stres altında olma, bebekteki anomaliler ya da annenin geçmişte yaşadığı talihsiz deneyimlerden kaynaklanabilir.

hamilelikte depresyon

Gebelikte yaşanan depresyon diğer süreçlerdeki gibi yetersiz beslenme, içki sigaraya yönelme ve hatta kendisine zarar verme eğilimine kadar gidebilecektir. Ayrıca bebek etkileneceği için düşük, erken doğum ya da bebekte gelişim geriliği yaşanabilir. Doğum sonrası bebek huysuzluk olarak bu durumu yansıtacaktır. Hem anne hem de bebeğin sağlığı için tedavi edilmesi şarttır.

Gebelikte Depresyon İlaçla Tedavi Edilebilir mi?

Gebelikte depresyon tedavisi için çeşitli yollar vardır. Hafif ve orta depresyonlarda psikoterapi ile ilaçsız tedavi mümkündür. Anne bir uzmandan destek almalıdır ve pakethalinde hayatın her yönü düzenlenmelidir.

İleri düzeydeki depresyonlar tehlikeli olduğu için ilaç tedavisi bir seçenek olabilir. Ancak annenin kullandığı tüm ilaçlar plasentadan geçmektedir. Bu yüzden anne intihara meyilli ise son seçenek olarak ilaç kullanılacaktır. Bebek için en az zararlı olan ilaçlar tercih edilmelidir. Gebelik depresyonunu yenmenin en iyi yolu stresten uzaklaşmaktır.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu