Gebelikten Korunma Yöntemleri Nelerdir?
Kadınların planlanmamış bir şekilde gebelik sonucu kürtaj işlemine maruz kalması, büyük bir travma yaşaması için bir sebep vermektedir. Kadınların kürtaj işlemi sonrası yaşadıkları travma, cinselliği omuzlarında bir yük gibi hissetmelerine sebebiyet verecektir. Peki, böyle bir sonuçla karşı karşıya kalmadan, istenmeyen gebelikten korunma yöntemleri nelerdir?
Öncelikle cinsellikte korunma ve istenmeyen gebelik oluşumunu önleme işlemi kadının olduğu kadar erkeğin de sorumluluğudur. Bu fikir üzerinde partnerimizle karşılıklı olarak anlayış içerisinde olmamız oldukça önemlidir. Fakat korunma yöntemleri söz konusu olunca, eğitimler genellikle kadınlara verilmektedir. Böyle bir davranış ise toplumumuzda bu konunun sadece kadınları ilgilendirdiği yönünde yanlış bir algı oluşturuyor.
Doğru bir korunma yöntemi uygulaması için partnerlerin birlikte hareket etmeleri son derece önemlidir. Bunun yanı sıra doktor desteğine de başvurulması tavsiye edilmektedir. Gebelikten korunma işlemi hem erkek partneri hem de bayan partneri ilgilendiren önemli bir konudur.
Fakat kadınlarla ilgili olan yöntemler daha çok vücuda sistemik hormon alımına bağlı olduğu için pek çok yan etkiyi de beraberinde getirmektedir.
Erkeklerle ilgili korunma yöntemlerinin ilk sırasında bulunan prezervatif ise partnerlerin sorun görmemesi halinde rahatlıkla kullanılabilir. Prezervatif korunma yöntemleri arasında en az yan etkiye sahip, avantajlı bir korunma yöntemidir.
Erkeklerde Korunma Yöntemleri
Günümüzde erkeklerin kullanabileceği korunma yöntemleri arasında 3 tercih mevcuttur. Bunlar;
Geri çekme işlemi,
Prezervatif kullanımı
ve Vazektomi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kadınlarda Gebelikten Korunma Yöntemleri
Kadınlarda korunma yöntemleri oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu yöntemler arasında bariyer yöntemler, hormonal yöntemler, spermisidler, tüp ligasyonu ve rahim içi araçları olarak sıralanabilir. Bariyer ve hormonal korunma yöntemleri kendi içlerinde çeşitlilik içermektedir. İsterseniz bu seçenekleri de birlikte inceleyebiliriz.
Bariyer korunma yöntemleri
- Diyafram
- Servikal başlık
- Vajinal halka
Hormonal Yöntemler
- Doğum kontrol hapları
- Koruyu iğneler
- İmplant
Acil Kontrasepsiyon Durumları Korunma Yöntemleri
Korunmasız ilişkiye girdiyseniz, üstelik doğum kontrol hapı ve prezervatif kullanmadıysanız ya da diğer herhangi bir şüpheli durumla karşı karşıya kaldığınızda kullanabileceğiniz yöntemler de vardır. Bu gibi durumlar için özellikle ertesi gün hapları olmak üzere, sık aralıklarla alınan kadın doğum hapları ve ilişki sonrası spiral uygulaması gibi yöntemler tercih edilir.