Gebelikte Şeker Hastalığı Nedir?
Gebelikte görülen şeker hastalığı, “kendilerine bir hastalık bulmak üzere bir araya gelmiş belirtiler topluluğu” olarak da adlandırabilir. Şüphesiz, gebelikten önce de şeker hastalığı olan kadınların kan şekeri değerlerinin ve beslenmelerinin dikkatle izlenmeleri gerekir. Annenin sağlığını koruması, erken doğumun önlenmesi ve annenin normal bir doğum yapabilmesinin sağlanması için bu gereklidir. Ancak, şeker hastası olmayan kadınlarda, şeker hastalığı aramak, gereksiz bir uygulamadır.
Doktorlar, bir kadına sırf kilolu bir bebek doğurmuş olduğu gerçeğine dayanarak, şeker hastalığı gibi yanlış bir teşhis koyabilirler. Oysa kadınların kilolu bebek doğurmalarını açıklayan, daha etkili başka etkenler de vardır. Bunlar, her iki ebeveynin doğduklarındaki ağırlıkları, kadının gebelikten önceki kilosu, gebelik boyunca almış olduğu kilo miktarı ve gebelikte günaşımı olup olmaması gibi etkenlerdir.
Gebelikte görülen şeker hastalığının net bir tanımı yoktur ve bir kez teşhis konulunca kadını “yüksek risk” kategorisine sokar. Bu da, kadın için daha fazla kaygı ve “rutin test” anlamına gelir. Gebelikte, “normal” kan şekeri düzeyinin ne olduğunu kesin olarak söylemek zordur ancak, gebe olmayan kadınlarınkinden farklı (belki daha yüksek) olduğu kesindir. Yapacağınız en iyi şey, “sorun” yerine çözüme odaklanmanızdır. Uygun miktarda glikoz düzeyini korumanın en iyi yolu, iyi dengelenmiş, sağlıklı bir beslenme rejimi uygulamaktır.