Sağlık

Gastrit Nedir ? Sebepleri Nelerdir ?

Gastrit aniden ortaya çıkabilen bir hastalıktır ve tedavi gerektirmeden hızla düzelebilecek belirgin semptomlar gösterebilir. Ancak bazı hastalarda gastritin tanısının konulması bile zor olabilir. Tedavi olmadan,hastalık zamanla komplikasyonlara yol açabilir. Helicobacter pylori bakterileri, gastritin en yaygın nedenidir. Diğer durumlarda, iltihaplanma, örneğin alkol veya nonsteroid antiinflamatuar ilaçların kullanımından kaynaklanabilecek tahrişten dolayı hastalarda gastrit ortaya çıkabilir.

Kronik gastrit yaygın bir sorundur ve dünya nüfusunun %50’sinden fazlasının bir dereceye kadar gastrite sahip olduğunu düşünülüyor. Bu durum, mide ülseri ve mide kanseri gibi hastalıklar ile bağlantılı olduğu için önemli bir halk sağlığı sorunudur. Gastrit, midenin koruyucu mukoza zarının zayıflamasıyla oluşur ve sindirim sıvılarının mideye zarar vermesine izin verir. Bu iltihaplanmaya yol açar. Gastrit, yavaş gelişen ve uzun süren kronik veya akut, hızla gelişen ve iyileşen kronik olabilir.

Durum ayrıca aşındırıcı veya aşındırıcı olmayan olabilir. Eroziv gastrit şiddetlidir ve mide duvarının aşınmasına neden olur. Aniden ortaya çıkabilir veya zamanla gelişebilir. Eroziv olmayan gastrit, kademeli bir bozulma yerine mide astarında değişikliklere neden olur. Alt türleri de vardır. Örneğin, akut stres gastrit aşındırıcıdır ve kritik hastalıkların neden olduğu değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkar. Otoimmün bozukluklar gastrite yol açabilir. Stres vücudun her bölümünü fazla bir şekilde etkiler. Bu durum da çeşitli hastalıkların görülmesine neden olur. Fiziksel travma veya mide zarının zarar görmesi gastrite yol açabilir. Ameliyatlardan sonra da bu durumun yaşanması mümkün olur. Örnek olarak gastrektomi sonrası gastrit, artan asit reflüsünden, vagal sinirden gelen reaksiyonlardan veya hormonların tetiklediği asit sayısındaki azalmadan kaynaklanabilir.

Diyet faktörleri genellikle gastrite neden olmaz, ancak gıda alerjileri ve çölyak hastalığı bu hastalığın oluşmasına katkıda bulunabilir. H. pylori’nin neden olmadığı bulaşıcı gastrit türü bulunur. Virüsler ve mantarlar hassas midesi olan kişilerde zamanla gastrit oluşmasına neden olabilir bu nedenle dikkatli olunması gerekir. Radyasyon gastriti’nde karın radyasyona maruz kaldığında mide astarını tahriş edebilir. Eozinofilik gastrit alerjik reaksiyondan kaynaklanabilir. Ménétrier hastalığı nadirdir ve mide duvarında kalın kıvrımların ve kistlerin gelişimini içerir.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu