Mikrocerrahi Nedir?
Cerrahi müdahale, birçok kişinin bildiği gibi doktorun normal görüşe sahip olduğu bir müdahale şeklidir. Fakat bazı durumlarda bu normal görüş yeterli olmamaktadır ve devreye mikrocerrahi dediğimiz işlem girmektedir. Mikrocerrahi nedir, hangi araçlar yardımıyla yapılır diye baktığımızda büyüteçli gözlükler ve mikroskoplar yardımıyla oldukça küçük alanlara küçük aletlerle müdahale etmeyi sağlayan bir yöntemdir.
Mikrocerrahi gözle net olarak görülemeyen birçok problemin ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Özellikle damar ve sinir yaralanmalarına müdahale edilirken mikrocerrahi uygulanır. Aynı zamanda vücudun herhangi bir bölümünden damarlı doku nakli yapılırken ve herhangi bir uzvun vücuda yeniden adapte edilmesinde kullanılmaktadır. Dokuların işlevlerini tam olarak yerine getirebilmesi için sinir uçlarının ve damarların eksiksiz bir şekilde bağlanması ve onarılması gerekmektedir.
Mikrocerrahinin Önemi
Vücudumuzda bulunan tüm organlar dokular, damarlar ve sinirler aracılığıyla işlevini tam olarak yerine getirmeye devam edebilmektedirler. Damarlar kan dolaşımını sağlarken, sinirler de gerekli uyarılmanın yani hareketin temelini oluşturur. Herhangi bir sebeple damarlarda ya da sinirlerde meydana gelen bir hasar ya da tamamen kopma durumu mikrocerrahiyi gündeme getirmektedir. Damar ve sinirlerin kusursuz bir şekilde onarılması ancak mikrocerrahi ile mümkün olabilmektedir.
Mikrocerrahinin önemi herhangi bir operasyon sonucu hissizlik yaşayan kişiler tarafından daha net anlaşılabilir. Bu teknik ile sinir, damar, doku, kemik parçalarını onarmak mümkün olduğundan, hasta travma öncesindeki yaşamsal kalitesini aynen sürdürebilir hale gelebilir. Normal bir cerrahi müdahale ile mümkün olmayan tedaviler ve sonuçlar, bu hassas teknik ile elde edilebilmektedir. Maksimum seviyede deneyim gerektiren oldukça özel bir işlemdir.
Mikrocerrahinin Kullanıldığı Durumlar
Mikrocerrahi herhangi bir travma sonucu oluşan yaralanmalarda sinir, damar, doku ve kemik hasarının olduğu hassasiyet ve yüksek görüş gerektiren operasyonlarda kullanılan bir tekniktir. Mikrocerrahinin kullanıldığı durumlar aşağıdaki gibidir:
- Kas ve doku hasarı ya da kaybı
- Parmak kopması
- Avuç içi hasarı ya da kopması
- Doku ezilmesi
- Dirsek hizasındaki kopmalar
- Tendon hasarı
- Damar ve sinir hasarı veya kopması
- Sinir nakli ya da sinir sıkışması
- Kemiğin ve onu besleyen damarların nakledilmesi
- Kas ve iskelet sisteminde oluşmuş tümörlerin çıkarılması
- Parçalı kemik kırığının onarılması vb.