Rahim içindeki bebeğin alınarak gebeliğin sonlandırılması yöntemi olan kürtaj ülkemizde yasal olarak uygulanmaktadır. Ancak bunun için gebelik en fazla 10. Haftasına kadar olmalıdır. Daha büyük gebeliklerde artık yasal değildir.
Kimler Kürtaj Olabilir?
Gebelik oluşmuşsa ve rahimde bebek bulunuyorsa kürtaj uygulamak mümkündür. İstenmeyen gebelikler, sorunlu gebelikler gibi hallerde kürtaja başvurulur. Şu kişiler kürtaj olabilir:
- Hasta 18 yaşını doldurmuş olmalıdır. Daha küçük kişilerin gebe kalması yasal olarak suçtur ve adli birimlere bildirimde bulunulur.
- Gebelik 10. haftayı geçmemiş olmalıdır. Yalnızca bebeğin yüksek oranda anomaliye sahip olması ay da annenin hayatını tehlikeye sokması gibi hallerde daha büyük gebeliklerde kürtaj mümkündür.
- Eğer gebe kadın evli ise eşinin rızası varsa kürtaj mümkündür. Bekar anneler tek başına kürtaj kararı alabilecektir.
Kürtaj ülkemizdeki reşit kadınların sahip olduğu yasal bir haktır. Kürtajın Türkçe karşılığı yasal tahliyedir. Kürtaj yalnızca kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılacaktır.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Dünyanın pek çok ülkesinde kürtaj için düşük ilacı kullanılır. Ancak ülkemizde bu ilaç yasal değildir. Kürtaj işlemi vakum tekniği ile uygulanmaktadır. Bazen adet söktürücü iğneler ile düşük sağlanmaya çalışılabilir. Bu yöntemin gebeliğe hiçbir etkisi yoktur. Kürtaj nasıl yapılır kısaca açıklayalım.
Kürtaj lokal ya da genel anestezi altında uygulanır. Vajina ve rahim ağzı dezenfekte edilir ve kanala plastik bir alet yerleştirilerek rahim ağzı sabitlenir. Sonrasında anestezi yapılarak kürtaj işlemi başlar. İnce plastik kanüllerin ucuna enjektör takılarak ile rahim içine girilir ve vakum ile rahim içi boşaltılır.
Eğer gebelik 6 haftadan fazla ise rahim ağzı buji ile genişletilerek bu işlem yapılır. Eğer gebelik 10 haftaya yakınsa nadiren de olsa metal aletler ile rahim içine girerek tamamen boşaltmak gerekebilir. Rahim içi tamamen boşalana kadar işleme devam edilir. İşlem bitince hasta 10 dakika dinlenir. Sonrasında bulantı ve kusma olabilir.
Kürtaj işlemi 5-15 dakika arasında sürecektir. Genel anestezi yapılırsa hastanın uyuma ve uyanma süresinden ötürü 20-40 dakika kadar sürebilir.
Kürtaj riskli mi diye merak edenler için riskin doktorunuza bağlı olduğu söylenebilir. Uzman bir kadın doğum uzmanı ile çalışmanız halinde risk oldukça düşüktür.