Epidural Anestezi İle Doğum Nedir?
Hamilelik boyunca beklenilen ve sürekli değiştirilen kararlar sonucunda varılan noktada yapılan epidural anestezi sıkça tercih edilmeye başladı. Bu anlamda en çok epidural nasıl yapılır şeklinde ya da ağrı hissedilir mi gibi sorular da en çok merak edilen konular arasındadır.
Bölgesel olarak yapılan ve ağrının hissedilmesini engelleyen anestezi yöntemi lokal şekilde uygulanmalıdır. Bel boşluğuna yapılan anestezi ile belirli süreliğine o bölgedeki ağrı hissedilmez hale gelir ve bu sırada doğum gerçekleşir. Ortalama hissetmeme süresi olarak bilinen 5 – 30 dakika arası sancısız doğum başlar. Annenin kasılması ile yapılan epidural doğum süresinde devam eder. Kasılmalar ile ıkınma da söz konusudur. Çünkü ancak ıkınarak doğum tam anlamı ile devam eder ve sonuçlanır. Doğum gerçekleştikten sonra da bu durum bir süre daha devam edebilir. Yalnız epidural etkisi geçtikten sonra anne normal hayatına devam eder. Böylece de epidural doğum da gerçekleşmiş olur.
Sezeryan doğum içinde aynı şekilde epidural anestezi söz konusu olabilir. Anne adayı belirli süreliğine bel boşluğundan anestezi alarak sezeryan doğumu gerçekleştirebilir.
epidural Doğumun Avantajları Nelerdir?
Halk arasında prenses doğum olarak da bilinen epidural doğumun avantajları da bulunmaktadır. Özellikle ilk doğum için önemi büyük olan doğum şeklinin tecrübesi de avantajlı olabilir. Böylece doğum anı doğum sonrasını da takip edebilmek ağrısız şekilde mümkündür.
En merak edilen ve doğum tecrübesini ağrısız yaşamak isteyenler için epidural doğum önerilmekte ve sıkça tercih edilebilmektedir. Bu anlamda epidural doğum riskleri de merak edilmektedir. Genel anlamda annenin tansiyonu en önemli aşama olmaktadır. Çünkü düşük tansiyon riski sorun yaratabilmektedir. Diğer yanda dikkat edilmesi gereken epidural anestezili doğum riskleri arasında;
- Aşırı kilolu olmak epidural doğumu zorlaştırabilmektedir
- Anestezinin kontrollü olması ve bu alanda uzmanın iyi olması gerekir. Aksi durumda anne adayı ağrı hissedebilir
- Anne adayı enfeksiyon kapabilir
- Bazı hastalarda epidural doğum sonrası ile idrar yapmada sorun olabilmektedir
- Alerjik durumlar ve baş ağrısı da riskler arasında bulunmaktadır.
Şeklinde risk olasılığı da söz konusudur. Genel anlamda doktor kontrolüne uygun tercih edilen epidural anestezi bel boşluğuna takılan Kateter ile olmaktadır. Kateter takılma işlemi de acısız ve hızlıdır. Bu durum hasta ve doktora bağlı olarak 48 saat boyunca da geçerli olabilmektedir.