Çocuklarda Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Boğaz bölgesinde meydana gelen hassasiyet, yanma, karıncalanma, kuruluk ve yutkunma güçlüğü ile kendini gösteren ağrıdır. Farenjit, sinüzit, bronşit, tonsillit, bakteri ve viral enfeksiyon kaynaklı birçok hastalığın ilk belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Özellikle çocuklarda boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusu anne ve babalar tarafından merak edilen konulardan biridir. boğaz ağrısının sebeplerinden bazıları şu şekilde sıralanmaktadır.
- Soğuk algınlığı,
- İnfluenza,
- Kızamık,
- Suçiçeği,
- Kedi, köpek tüyü, toz, polen,
- Nemsiz ortam,
- Kimyasallar,
- Uzun süre bağırmak, ağlamak,
- Yüksek sesli, şiddetli öksürük,
Bakteri kaynaklı boğaz ağrısında ise çeşitli patojen mikroorganizmalar etkilidir. A grubu streptokoklar (Streptococcus pyogenes), en yaygın boğaz eneksiyonuna neden olan enfeksiyonlardır.
Boğaz Ağrısı Semptomları Nelerdir?
Boğaz ağrısı çok can sıkıcı bir rahatsızlık olmaktadır. Boğaz ağrısı semptonları boğaz ağrısından hariç olarak şunlardır.
- Boğazda karıncalanma, kaşıntı hissi,
- Konuşurken ve yutkunurken duyulan acı,
- Boyunda şişlik,
- İğne batıyor hissi,
- Kırgın, halsiz hissetme,
- Kızarmış, beyaz cerahatli bademcikler,
- Kısık ve boğuk çıkan ses boğaz ağrısı varlığının göstergeleridir.
Boğaz ağrısının nedeni enfeksiyon ise bu bulgulara ek olarak öksürük, burun akıntısı, ateş, hapşırık, baş ve yaygın vücut ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtiler de izlenebilir.
Çocuklarda boğaz ağrısı semptomlarına ek olarak enfeksiyon bulguları veya solunum sıkıntısı da var ise en kısa zamanda bir hekime başvurulmalıdır. Ayrıntılı hekim muayenesi, laboratuvar testleri, kan, balgam kültürleri alınmalıdır. Semptomlar yakından takip edilmelidir, hekim önerisinde antibiyotik kullanmaya başlanmalıdır. Yine hekim önerisiyle ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaç kullanılmalıdır.
Boğaz İltihaplanması ve Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Boğaz ağrısı genellikle kısa sürede geçmektedir. Ancak olağandışı durumlarda mutlaka uzman bir hekim ile görüşmek gerekmektedir. Bunun yanında boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusu da en çok araştırılan konulardan biridir. Boğaz ağrısı için evde yapılabilecek ürünler şu şekilde sıralanmaktadır.
- Sirke: Kaynatılmış bir bardak suya eklenen sirke boğaz ağrısını hafifletir, yutkunma güçlüğünü azaltır, enfeksiyonun giderilmesine yardımcı olur.
- Ballı süt: Ilık olacak şekilde ısıtılan sütün içine bal eklenerek tüketimi boğaz şişliğini yumuşatır. Doğal antibiyotik olarak kabul edilen bal, içeriğindeki magnezyum, fosfat ve klorür ile enfeksiyon şiddetinin azalmasını sağlar. Zengin kalsiyum içeren süt de vücudun direncini yükseltir, hastalığın daha hızlı ve rahat şekilde atlatılmasını sağlar.
- Hatmi kökü ve Hindistan cevizi yağı: Boğazdaki inflamasyon üzerinde en etkili yöntemlerden biri de hindistan cevizi yağı ve hatmi köküdür. Çeşitli marketlerden ve aktarlardan elde edilebilen bu gıdalar ılık suya eklenerek tüketilebilir.