Bebeklerde Uyku Sorunu Nasıl Çözülür?
Bebeklerde uyku en önemli aktivitedir ve verimli uyku halinde bebeğiniz son derece keyifli olacaktır.
Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Bebekler doğduğu zaman 2 hafta boyunca 2-3 saatte bir uyandırılarak emzirilmelidir. Bu düzen gece uykusunda da devam eder. Ancak 2 haftadan sonra geceleri bebeğinizi sizin uyandırmanıza gerek yoktur. Uyandığı zaman beslemeniz yeterlidir. Bebeğiniz gece boyunca 2-3 kez uyanır ve normaldir. 6 aydan sonra ise gece uyanmaları bire kadar düşecektir.
Bebeklerin uyku sorunu genellikle geceleri çok sık uyanma şeklinde ya da derin uykuya dalamama şeklinde olacaktır. Gündüz uyku düzeninin olmaması da bir uyku sorunudur. Çünkü bebekler düzenli bir hayatı sever. Her zaman değişen uyku saatleri keyfini olumsuz etkiler.
Bebekler Kaç Saat Uyumalı?
Yeni doğan bebek günde 18-20 saat uyurken, 6 aydan sonraki bebekler günde 12-14 saat uyurlar. Bu sürelere gündüz uykuları da dahildir. Bebeklerin gündüz uykusu giderek azalır. 4 aylık bebek günde 3 kere uyurken, 6-12 aylık bebek günde 2 kere uyur. 12-18 ay arasında ise gündüz uykusu bire düşer. 4 yaşa kadar öğle uykusu devam etmelidir. Gündüz uykusu bebeğin durumuna göre değişir ancak 1-2 saat bebeğinizin dinç olmasını sağlayacaktır.
Gece Uyanan Bebeğe Nasıl Davranmalı?
Bebekler gecenin uyku zamanı olduğunu bilmelidir. Bu nedenle geceleri ışık açılmamalı, bebekle konuşulmamalıdır. Bebek yeniden uykuya dalacağı için kendisine gelmesine müsaade edilmemelidir. Konuşmak yerine ninni söylemek ve bebeği pışpışlamak gerekir. En son ne zaman emzirdiğinizi düşünerek yeniden emzirebilirsiniz. Ancak çok sık emzirme gaz yapacağı için seyrek emzirilmelidir.
Bebeklerde kesintisiz uyku 1 ile 3 yaş arasında değişecektir. Sağlıklı bir uyku için bebeğinize bir rutin oluşturmalısınız ve bu düzeni takip etmelisiniz. Bebeklerde uyku sorunları genellikle rutinlere alışarak çözülür.
Uykuya Geçemeyen Bebek
Uykuya dalmakta zorlanan bebekler için uykuya geçiş süreci koymak gerekir. Kitap okumak, ninni söylemek, hafif müzik, sevdiği bir şeye sarılmak ya da hafif sallanmak gibi aktiviteler denenebilir. Ancak sürekli aynı aktivite yapılmalıdır ki bebek bu durumu uyku ile bağdaştırsın. Bebeğiniz her zaman kendi yatağında yatarak uyumalıdır. Gün içinde aktif olmalıdır ki uyku ihtiyacı gerçekten baskın gelsin.