Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir?
Bebeklerde ishal sık ve sulu dışkılamadır. Beslenme şeklinin değiştirilmesi ile tedavi edilmesi mümkündür. Doktora danışmadan asla ilaç verilmemelidir.
Anne Sütü Alan Bebeklerde İshal
Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü alır ve altınca aydan sonra ek gıdaya başlar. Bu yüzden kaç aylık bebeğin ishal olduğu önemlidir. Eğer bebeğiniz günde 3’ten fazla kaka yapıyorsa veya sulu kaka yapıyorsa ishal olmuş demektir. İshal aynı zamanda karın ağrısı, kramp, kusma ve ateşe neden olabilir. Bebeğiniz şikayetini söyleyemez ancak huysuzlanır. Dolayısıyla derhal tedavi edilmesi şarttır.
İlk 6 ayının içinde olan ve sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal nadiren görülen bir durumdur. Müdahale etmeden anne sütü alımına devam edilerek kısa sürede iyileşme sağlanacaktır. Sık sık emzirmek gerekir. Sadece birazcık kaynamış soğutulmuş su vermeye özen göstermek gerekir. Anne sütü bebeğin su ihtiyacını karşılar ancak ishal halinde su kaybı fazla olduğu için desteklemek iyi olacaktır.
Mama ile Beslenen Bebeklerde İshal
Emmeyen bebeklerde ishal daha sık rastlanan bir durumdur. Genellikle suyun kalitesinin uygun olmaması ya da biberon ağzının yeterince steril olmaması ishale neden olur. Bu durumda suyu değiştirmek ya da kaynamış soğumuş su kullanmak gerekir. Biberon ve emzikler kaynatılarak sterilize edilmelidir. Ara sıra kaynamış ve soğutulmuş su vermeye devam edilmelidir.
Ek Gıdaya Geçen Bebeklerde İshal
Ek gıdalarla beslenen bebeklerde ishal beslenme kaynaklı yaşanır. Bebeklerde ishale ne iyi gelir derseniz beslenmede yapılacak ufak değişikliklerle tedavi edilebilir. Yağsız çorba, pirinçli sütlü muhallebi, haşlanmış patates, ayran, bakliyat, muz, et gibi besinler verilebilir. Protein içeren yiyecekler ishale iyi gelecektir. Ancak bu besinler bebeklere uygun şekilde hazırlanmalıdır. Bebekler sık ve az beslenmelidir. Mutlaka bol sıvı tüketilmelidir. Bebeklerde su kaybı ölümlere varan sonuçlara neden olabilir.
Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?
İshal genelde geçicidir ve evde tedavi edilebilir. Eğer çok sayıda ve çok sık dışkılama varsa, dışkıda kana rastlandıysa, kusma da eşlik ediyorsa, yüksek ateş varsa, idrar azalmışsa mutlaka doktora başvurmak gerekir. Eğer bebeğiniz su içmeyi reddediyorsa doktora götürmek ve serum takviyesi yaptırmak gerekir.