Bebeklerde Bıngıldak Neden Kapanmaz?
İnsan beyni kafatası ile korunur. Kafatası birçok kemikten oluşmuştur. Bebekler anne karnında iken kafatası tam olarak gelişmez ve kemikler arasında bunları birleştirecek hatlar bulunur. Bu hatlar arasında bulunan bağ dokuların oluşturduğu bölgelere ise bıngıldak adı verilir. Bıngıldağın üzerinde ise saçlı deri bulunur.
Bu bölge sanıldığı kadar hassas ve korunaksız bir bölge değildir. Bebekler büyük bir darbe almadığı sürece sadece dokunmakla veya okşamakla herhangi bir zarar görmez. Bıngıldak bebeğin yaşı ilerledikçe küçülür. Bebeklerde bıngıldak kontrolü hekimler tarafından aylık rutin kontrollerde yapılır. Ailelerin herhangi bir kontrol yapmasına gerek yoktur.
Bıngıldağın Kapanmasına Etki Eden Faktörler
Bıngıldağın kapanması normal zamanlarda yaklaşık 2 yılı bulabilmektedir. Ancak bu süreyi etkiyene çeşitli nedenler bulunmaktadır. Bıngıldağın kapanmasını etkileyen nedenler arasında şu hususlar yer almaktadır.
- D vitamini eksikliği
- Yetersiz beslenme ya da yeterince beslenememe
- İskelet bozukluklarına neden olan durumlar
- Tiroid yetersiz çalışması
Bu hususlar birkaç neden olarak gösterilebilmektedir. Bu nedenlerden dolayı bıngıldak kapanmasında gecikme meydana gelebilir. Bunların yanında en çok etki eden neden olarak hidrosefali gösterilmektedir. Bu durum beyin basıncını arttırmaktadır. Böylelikle kafatası genişler ve bıngıldağın kapanmasına engel olur. Bu tarz bir durumda mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir.
Bıngıldağı Kontrol etmekten Çekinmeyin
Birçok aile bıngıldağı kontrol etmekten çekinmektedirler. Ancak uzmanlar bu konuda aileden kaynaklanan sorunların nerede ise hiç yaşanmadığını vurgulamaktadırlar. Bu nedenle özellikle annelerin saç ve bebek bakımı yaparken çekingen davranmalarını gerektirecek bir husus bulunmamaktadır. Sert bir darbe ya da temas olmadığı sürece herhangi bir kontrol ya da dokunmadan kaynaklı sorun meydana gelmemektedir.
Bıngıldak geç kapanması sorun oluşturur mu sorusu anne ve babalar tarafından merak edilen konulardan biridir. Bu durum beyin açısından herhangi bir sorun oluşturmamaktadır. Ancak erken teşhis bu konuda önem taşımaktadır. Çünkü herhangi bir hastalıktan kaynaklanıyor ise sorunu tespit etmek oldukça önemlidir.
Ancak uzmanlar geç kapanmasından ziyade erken kapanmanın daha önemli bir sorun ortaya çıkarabileceğini vurgulamaktadırlar. Erken kapanma, uygunsuz kapanmayı getireceği için dikkat edilmesi gerekmektedir. Her iki durumda da mutlaka doktora başvurulması gerekir.