Çocuk

Bebeğin Grip Olması

Yeni doğmuş bebeklerin bağışıklık sistemleri gelişmemiş olduğundan dolayı dışarıdan gelecek mikroplara, bakterilere ve hastalıklara yetişkin insanlara göre çok daha kolay hedef olabilirler. Sıradan yetişkin bir insanın bile günlerce yataklarda hasta olarak yatmasına sebebiyet veren gribin daha yeni doğmuş bir çocuğun üzerindeki etkisi ise çok daha fazladır.

Gribin tanımı
Grip; burun, boğaz ve akciğerlerde oluşan enfeksiyonlardır. Doğada birçok grip virüsü varken, geçen yıllar içerisinde bazıları diğerlerinden daha fazla gelişmiştir. Grip enfeksiyonları canlılarda en sık olarak “grip sezonu” olarak adlandırılan Ocak-Mart ayları arasında görülür.5 yaşından küçük çocuklar – özellikle 2 yaşından küçük çocuklar- grip olmaları durumunda ciddi risk altında olabilirler. Her yıl neredeyse 20 bine yakın 5 yaş altı çocuk, grip enfeksiyonları yüzünden hastanelik olur. Çoğu zaman iğne tedavisi gören çocukların ilk doktor korkuları da bu dönemde baş gösterir.

bebeklerde grip tedavisi

Bebeklerde grip semptomları ve grip durumunda yapmanız gerekenler
Eğer bebeğinizde tipik grip özellikleri varsa hemen doktoru arayın. Doktorun vereceği ilaçlarla minik yavrunuz hastalığın ilk 2 gününde müdahale edilmesi durumunda şifaya kavuşabilir. Bebeğinizin grip olup olmadığını ise basitçe aşağıdaki işaretlere bakarak anlayabilirsiniz:

  • Yüksek ateş veya kızarıklık
  • Titreme
  • Kuru, havlamaya benzer öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Akıntılı veya tıkalı burun
  • Kas veya bedensel ağrılar
  • Baş ağrısı
  • Aşırı yorgunluk hali

Yukarıda sayılan grip semptomları, yetişkin bir insanı bile günlerce yatağa mahkum etmek için yeterli iken; virüslere karşı bir hayli dayanıksız olan minik yavruların ne kadar savunmasız olduğunu hayal edebilirsiniz. Üstüne üstlük bebeğiniz hızlı hızlı ve zor bir şekilde nefes alıyorsa, mavi veya griye çalar bir ten rengine büründüyse, yeteri kadar sıvı tüketmiyorsa (aynı şekilde yeteri kadar idrar yapmamak bunun bir belirtisidir), şiddetli ve sürekli bir şekilde kusuyorsa, uykudan uyanamıyor ve tepki vermekte zorlanıyorsa, elde veya kucakta tutulmak istemiyorsa çok ciddi bir grip hastalığına yakalanmış demektir. Bu aşamaya gelen grip bebeğiniz için çok tehlikeli olabilir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız hemen 112 acil servisini arayıp bebeğinizi geç olmadan hastaneye kaldırın.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu