Spiral Nedir Ne Zaman Takılmalı?
Spiral dölyatağına yerleştirilen gebelikten korunma aleti olup pek çeşitli modelleri vardır. Tesir mekanizması dölyatağı iç yüzeyinde yaptığı değişikliklere dayanır. Tohum hücrelerinin birleşip dölyatağına yuvarlanmasına engel olur.
Spiraller, birkaç yıl gibi geçici bir süre korunmak isteyen kadınlara tavsiye edilebilir. Bu metot seçilirken şu esaslara dikkat edilir:
1- Doğum kontrol hapı kullanamayan kadınlar,
2- Doğum kontrol hapının kullanılması zararlı olan hastalar,
3- Çeşitli sebeplerle doğum kontrol hapı istemeyenler,
4- Bu hapları hergün aynı saatte almayı alışkanlık haline getiremeyenler.
Kimler Spiral Taktıramaz?
Gebelik şüphesi, yumurtalık ve yumurta kanalı iltihabı, dölyatağı anomalisi ve iltihabı, kanama bozuklukları olanlar, kanser veya şüphesi olanlar, ur bulunanlar, döl-yolu iltihabı olanlar. Ayrıca geçmişinde dış gebelik olanlar, dölyatağı ufak olanlar, dölyatağı boynunda doğum yırtığı bulunanlar, bazı kalp hastaları ve kansızlık gibi sistemik hastalıkları bulunanlar bu metod kullanılmamalıdır
Bu şekil, bir dölyatağı içi koruma aracı olan spiralin dölyatağına nasıl yerleştiğini göstermektedir. Spirali yerleştirmek için hekim, dölyatağı boynunu, aracın geçebileceği kadar açar. Bu hareket o anda biraz acıya yol açsa da spiral dölyatağına yerleştiğinde herhangi bir acı kalmaz.
Spiral Çıkarıldıktan Ne Kadar Sonra Hamile Kalınır?
Tekrar çocuk arzu eden kadınların % 90’ı ilk yıl içinde gebe kalıyorlar. 18 ay sonra bu oran % 93’e çıkıyor.
Spirali kim ne zaman takabilir?
Doktor veya bu konuda yetişmiş ebeler takabilmektedir. Adet kanamasının son günlerinde dölyatağına yerleştirilir.