Spina Bifida Tedavisi Var mı?
Doğumdan önce teşhis edilmesi mümkün olan bir hastalık olarak karşımıza çıkan Spina Bifida tedavisi var mı sorusu aileler tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Anne karnında gelişme evresinde yaşanan sorunlardan dolayı bebeklerde meydana gelen hastalık hamilelik zamanında teşhis edilebilmektedir.
İkinci trimester yani ikinci üç aylık dönemde gerçekleştirilen testler ile birlikte hastalık teşhis edilebilmektedir.
- Kan testi
- Ultrason
- Amniyosentez
Bu testler ile hastalık teşhisi büyük oranda konmaktadır. Hastalığın var olması ve testlerde görülmemesi ise oldukça düşük bir ihtimaldir. Testler sonucunda alfaprotein oranına bakılır. Eğer beklenenden fazla ise hastalığın olabileceği dikkate alınmaktadır.
Spina Bifida Tedavi Yöntemleri
Spina Bifida tedavi yöntemleri aileler tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Eğer Spina Bifida ile doğumuna izin verilen bebek dünyaya gelmiş ise ilk 36 saat oldukça önemlidir. Bu zaman diliminde bebeğin ameliyat edilmesi gerekmektedir.
Ameliyat için kadın doğum uzmanı doğumdan önce çocuk cerrahisi ekibi ile temasa geçmeli ve doğumdan hemen sonra bebek ameliyata alınmalıdır. Yapılan ameliyat ile omurilik çıktığı yere geri konulur ve kapatılır. Yine bebeğin sırtında meydana gelen doku ve omurilik ameliyat ile geri yerine konulur ve ameliyat sonlandırılır.
Spina Bifida Erken Tanı Önemi
Hastalık için erken tanı oldukça önemlidir. Bu nedenle hastalığın tedavisi aşamalarının başında erken tanı gelmektedir. Hastalığın tedavisinde en önemli üç aşama şunlardır.
- Erken tanı ile hastalığın belirlenmesi
- Eğer doğuma karar verilmiş ise ameliyatın anında yapılması
- Erken tedavi edilen bebek ya da çocukların takip edilmesi
Spina Bifida ameliyatı ardından yapılması gereken en önemli husus bebeğin takip edilmesidir. Uzun yıllar boyunca çocuğun takip edilmesi gerekmektedir.
- Yılda bir kez çocuk beyin cerrahının
- Her dört ayda bir nefrologlar ve ürologlar
Hastalığın takip edilmesi için bu şekilde periyodik takibinin yapılması gerekmektedir. Bu periyodik takiplerin yanında, ortopedi, çocuk ürolojisi ile birlikte çocuk nörolojisi de takip etmelidir. Bu şekilde dünyaya gelen bebeklerin takiplerinin yapılması oldukça önemlidir. Başka sorunlarında ortaya çıkabileceği ihtimaline karşı sürekli olarak takip edilmesi gerekmektedir.