Sağlık

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Omurga, omurlar arasında diskler bulunan yedi omurdan oluşur. Sırt fıtığına benzer şekilde, boyun fıtığı, bu esnek disklerden birinin şişmesinden kaynaklanır. Boyun fıtığı genellikle altıncı ve yedinci omurlar arasında meydana gelir. Bu şişkinlik bir siniri sıkıştırmaya başladığında kollarda, boyunda ve omuzlarda ağrı hissi oluşur. Boyun fıtığının belirtileri sırt fıtığından farklıdır. Arka daldan bacaklara giden sinir kökleri lokal semptomlara neden olur. Boyundaki sinir kökleri ise omuzlara, kollara ve ellere dallanır. Bu nedenle her iki kola yayılan ağrılar ile boyun ve omuz bölgesindeki ağrılardan oluşan bu bölgelerde ağrı hissedilir. Ayrıca kollarda güç kaybı, uyuşma veya karıncalanma hissi oluşabilir. Şiddetli boyun fıtığı durumunda felç belirtileri bile ortaya çıkabilir. Çoğu durumda boyun fıtığı yanlış duruştan kaynaklanır. Özellikle kambur şekilde durmak birçok soruna neden olur.

Sık ve yoğun bir şekilde yanlış duruş, boyundaki omurların eğrilmesine neden olur ve bir şişkinlik oluşabilir, ancak boyun çok az zorlandığında da olabilir. Kaslar zayıfladığında omurga uygun pozisyonda kalamayacak kadar az destek alır. Ayrıca yaş önemli bir rol oynar, çünkü yaş ile birlikte omurlararası diskler kurur, eğri pozisyon ve şişkinlik olasılığı daha da artabilir. Akut boyun fıtığı, trafik veya spor kazası sonucu ortaya çıkabilir. Ayrıca sigara içmek disklerin aşınma sürecini hızlandırabilir.

Boyun fıtığında hareket etmeye devam etmek önemlidir, aksi takdirde boyun sertleşir ve kaslar güç kaybeder. Sonuç olarak, semptomlar ve dolayısıyla ağrı artacaktır. Bir fizyoterapist ile birlikte boyun esnekliğini ve kas gücünü artırmak için egzersizler yapılabilir. Evde egzersiz yapmak da boyun fıtığının yavaşlamasına yardımcı olabilir. Sandalyeye dik bir şekilde oturmak ve kafayı sağa sola yavaşça çevirmek yardımcı bir egzersiz haline gelebilmektedir. Buna ek olarak yine sandalyede başı öne arkaya hareket ettirmek de en iyi egzersizlerden biri olur . Daha büyük sorunlarda ise mutlaka bir doktora görünmek yardımcı olur. Doktor gerekli muayeneleri yaptıktan sonra ise en doğru tedavi yöntemini söyler. Bu da boyun fıtığının gerilemesine de yardımcı olan bir yöntem olur.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu