Sağlık

Mideden Parça Alma Biyopsi Nedir?

Mide biyopsisi, mide, yemek borusu, on iki parmak bağırsağı ve ince bağırsakların üst kısmının incelenmesi ve bu incelenmede mideden parça alınması işlemine denir.

Mide Biyopsisinin Amacı Nedir?
Mide biyopsisi endoskopi yöntemi ile mideden parça alınarak mikroskop altında incelenmesi ve tanı konulması işlemidir. Biyopsinin amacı doku örneği alınan dokuda bakteri ya da kanserli hücre olup olmadığını anlayabilmek için doktor tarafından istenmektedir.

  • Ayrıca; Bakterilerin ne yoğunlukta olduğunu anlamak
  • Karın ağrısının sebebini bulmak
  • Sindirim problemlerinin kaynağı
  • İştahsızlık
  • Mide kanseri için de biyopsi istenebilmektedir.

biyopsi nasıl alınır

Mide Biyopsisi Kimlere Uygulanır?
5 yıl ve üstü reflü hastalarında özellikle 50 yaş üstü bireylerde mide biyopsisinin yapılması gerekmektedir. Hastalarda sindirim sistemi kanlanması olduğunda, yutma güçlüğü, yutarken ağrı duyma ya da aşırı kilo kaybında da mide biyopsisi işlemi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca dışkıda gizli kan testinin pozitif gelmesi durumunda mide biyopsisi de uygulanır.

Reflü şikayeti olan hastalarda yemek borusundaki hasarın derecesinin tespit edilmesi için uygulanırken mide fıtığı veya mide bölgesindeki fıtıkların tespiti için mideye biyopsi uygulanmaktadır.

Mide Biyopsisi Yapım Aşamaları Nelerdir?
Öncesinde hazırlık aşaması yapılması gerekip hastanın en az sekiz saat aç kalması gerekmektedir. Aç olunmaması durumunda mide dokusu incelenemeyecek, gerçek sonuçlara ulaşılamayacaktır. Düzenli olarak kullandığınız ilaçlarınız varsa bu konuda doktorunuza danışmalı, 24 saat öncesinde kan sulandırıcı ilaçları kullanmayı keselisiniz.

Yapım aşaması sırasında işlem lokal ya da genel anestezi altında uygulanmakta, tamamen ağrısız ve acısız bir işlemdir. Hasta lokal ya da genel anestezi altında uyuşturulduktan sonra Özel bir ağızlığın ağza takılması, ince ve ucunda kamera olan hortumun ağızlıktan içeri sokularak mideye ulaşacaktır, mide dokusu ve on iki parmak bağırsağı incelenmeye başlanacaktır, doktorun sorunlu gördüğü bölümden çok küçük miktarda bir parça alarak işlemi sonlandırması ile yapım aşaması sonlanmaktadır. Bu işlem mide endoskopisi olarak da bilinir.

İşlem sonrası hastanın lokal anestezi altında aldığı durumlarda iki saat herhangi bir şey yememesi gerekmekte, genel anestezi altında ise beş saat boyunca yiyecek ve içeceklerden uzak durması gerekmektedir. Ayrıca iki gün boyunca gazlı içeceklerden de uzak durulmalıdır.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu