Sağlık

İltihaplı Romatizma Nedir?

İltihaplı eklem romatizması genellikle eklemlerde şişlik ve ağrı ile meydana gelen kronik bir hastalıktır.

İltihaplı Romatizma
İltihaplı eklem romatizması genellikle ömür oyu devam eden bir hastalıktır. Ancak erken tanı ve tedavi ile iyileşmek de mümkündür. Dünya nüfusunun yüzde 1’i u hastalıktan muzdariptir. Kadınlarda görülme oranı erkeklere oranla 2-3 kat fazladır.

Bu hastalık genetik bir hastalıktır. Birinci derece yakınlarında bu rahatsızlık olan kişilerin kontrole gitmesi şarttır. İlerleyen yaş nedeniyle kemik erimesi görülen kişilerde de rastlanmaktadır. Sigara içenlerde risk daha çok artar. Hayvansal ürünleri ile proteinleri çoklukla tüketenlerde hastalık riski artar.

Kadınlar hamilelik, emzirme, menopoz gibi süreçlerden geçer ve hormon dengeleri düzensizleşir. Bu yüzden de iltihaplı romatizma kadınlarda 3 kat daha fazla görülür.

iltihaplı romatizma tedavisi

Belirtileri Nelerdir?
Genetik zeminde uyumsuz çalışan bağışıklık sistemi nedeniyle oluşan bir hastalıktır. İlerlemesi halinde eklemlerde şekil bozukluğu ve iç organlarda hasara yol açar. Halsizlik, ateş, iştahsızlık, eklem ağrısı ve şişliği gibi belirtileri vardır. Ancak en önemli belirtisi sabah kalkınca oluşan tutukluktur.

İltihaplı romatizma belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Eklemlerde kızarıklık, yanma, şişlik,
  • Şiddetli eklem ağrısı,
  • Sabah kalkınca el ve bacaklarda şişme, yataktan kalkmada zorluk,
  • Sebepsiz kilo kaybı, uzun süren karın ağrıları,
  • Gözlere kızarıklık ve ağrı…

Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavide amaç mümkünse iltihabı tamamen ortadan kaldırmak, mümkün değilse de kontrol altında tutmaktır. Böylece hastalığın verdiği zararlar azaltılmaya çalışır. Yani kesin olarak bir tedavisi yoktur. İleri dönemde vereceği organ hasarlarının en aza indirilmesi amaçlanır.

Hastalara ilaç tedavisinin yanı sıra fizyoterapi ve egzersizler önerilir. Bu uygulamalara yanıt vermeyenlere ise kortizon içeren iğneler yapılır. Bu iğne ise en fazla 3 kez uygulanabilir. Böylece belirti ve zararlar en az indirilmek istenir. Eğer hasar oluşmaya başlamışsa artık sıra cerrahi müdahaleye gelir. Bu tedavi ile hastaların hareket kabiliyeti artırılır ve ağrılar azaltılır.

Hastalar mutlaka ideal kiloda olmalıdır, yeterli ve sağlıklı beslenmek gerekir. Günde en az 2 litre su içilmelidir. Diş sorunları bağışıklığı yakından etkilediği için ağız sağlığı kontrol edilmelidir. D vitamini takviyesine başlanmalı, sigara bırakılmalıdır. Mümkünse sıcak iklimlerde yaşamak tercih edilmelidir. Özellikle nemli ortamlardan kaçınmak gerekir.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
casibom