Hamilelikte Seyahat Engeli Var mıdır?
Hamilelikte seyahat etmek gebeliğin kaçıncı ayında olunduğu ve riskli bir gebelik olup olmadığına göre değişecektir.
Gebeler Ne Zaman Seyahat Edebilir?
Gebelik hayatın olağan akışına uygun bir durumdur ve pek çok faaliyet hamilelikte de devam eder. Hamilelikte seyahat yasağı genel olarak yoktur. Sadece bazı istisnai hallerde seyahat yasağı olacaktır. Herhangi bir risk faktörü yoksa seyahat serbesttir. Ancak hamileliğin son ayında artık her an doğum ihtimali olduğu için seyahat önerilmeyecektir.
Gebeliğin ilk 3 ayı genellikle bulantı, kusma ile geçen rahatsız bir dönemdir. Bu nedenle yolculuk yapmak zor ve sıkıntılı olacaktır. Ayrıca düşükler de gebeliğin ilk 3 ayı olan 14. haftaya kadar yaşanmaktadır. Düşük riski olan gebelerde doktor seyahati yasaklayacaktır.
Gebeliğin ikinci trimesteri olan 14-28 haftalar ise hamileliğin en rahat dönemidir. Bu dönemde seyahat etmenin bir sakıncası yoktur. Düşük ihtimali ve bulantılar sona erdiği için hamileliğin en eğlenceli olduğu zamandır.
Gebeliğin üçüncü trimesteri ise 28-40 haftalar arasıdır. Bu dönemde artık karın büyümüştür ve annenin hareketleri kısıtlanmıştır. Dolayısıyla yolculuk yapmak rahatsızlık verici olabilir. Ancak doğuma halen zaman olan 30. haftalarda yolculuk yapmak mümkündür. 36. haftadan sonra ise artık seyahat yasağı başlayacaktır. Gebeliğin son dönemlerinde anne adayları yaşadıkları ya da doğum yapmayı planladıkları yerlerden pek uzaklaşmamalıdır. Erken doğum haline hazırlıklı olacaklardır.
Seyahat yasağı olan haller
Hamilelik yatak istirahatı ile geçiyorsa, kanamalı bir gebelik hali varsa, erken doğum ya da düşük riski varsa gebelerin seyahat etmesi kesinlikle yasaktır. Yani her gebenin durumuna göre doktoru seyahat edip edemeyeceğinin kararını verecektir. Doktora danışmadan seyahat etmemek gerekir. Ayrıca uçak yolculukları için firma sizden rapor isteyebilecektir. Doktorunuzdan alarak yanınızda bulundurmaya gayret edin.
Yolculuk esnasında nelere dikkat edilmelidir?
Gebeler sık sık idrara çıkmak zorunda olduğu için istediği zaman durabileceği araba yolculuğu daha idealdir. Her fırsatta tuvalet ihtiyacı giderilmelidir ve her ihtimale karşı yanınızda yiyecek sağlıklı bir şeyler bulundurmalısınız. Bulantılı dönemlerde iseniz doktorunuzun önerdiği bulantıyı önleyen haplardan kullanabilirsiniz. Mümkünse 2 saatte bir mola vererek ufak bir yürüyüş yapmak gerekir. Her yolculukta emniyet kemeri kullanmaya dikkat edin.