Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
Gebelikte mide yanması hamileliğe bağlı oluşur ve doğumdan sonra geçen bir durumdur. Normalde sindirim yapılırken salgılanan mide asidinin fazla salgılanması sonucunda oluşmaktadır. Ancak gebelikte bebeğin yaptığı baskı da eklenerek daha fazla görülen bir durumdur.
Mide Yanması Nedir?
Mide yanması sık görülen bir rahatsızlık olmakla birlikte özellikle yemek yedikten sonra artmaktadır. Midede ve midenin üst tarafındaki yemek borusundaki yanma hissidir. Ayrıca yemekten sonra artmaya ek olarak akşam olduğunda, uzanıldığında ya da eğilince daha da kötüleşebilir ağızda acı tat veya asidik bir tat hissedilebilir.
Mide Yanması Neden Olmaktadır?
Mide yanmasının birçok sebebi olmakla birlikte en çok bilinenleri;
Reflü: Mide asidinin yemek borusuna tekrar kaçması sonucu oluşmaktadır. Reflü sadece mide yanmasına değil mide ekşimesi, yutkunma güçlüğü ya da kuru öksürük gibi sorunlara da yol açabilmektedir.
Gastrit: Midenin iç yüzeyinde yer alan dokunun iltihaplanmasıdır. Gastritte hastalarda aynı zamanda bulantı, yemek sonrası şişkinlik de görülebilmektedir. Gastrit tedavi edilmez ise ileriki aşamada ülsere dönüşebilmektedir.
Hamilelikte Mide Yanmasının Sebepleri Nelerdir?
Hamilelikte mide yanması çok karşılaşılan bir durum olmakla birlikte genellikle hamilelik sonucu salınan hormonların etkisi ile ve anne karnındaki bebeğin mideye baskı yapmasından kaynaklanmaktadır. Gebelikte hormonların da etkisiyle sindirim yavaşalar, besinlerin kana geçmesi ve midenin boşalması daha uzun süreler alır. Bu etkiler sonucunda midede yanmalar başlar. Ayrıca hamilelik dönemi boyunca kaslarda gevşeme meydana gelmekte bu durum mide kapakçığı olarak görev yapan kasın zayıflamasına neden olmaktadır. Düzgün şekilde çalışmayan bu kas nedeniyle midede yanma oluşmaktadır.
Mide Yanmasına Ne İyi Gelmektedir?
Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir diyenler için bazı basit değişiklikler yapılabilmektedir. Bazı gıdaların mide yanmasını arttırıcı etkisi bulunmakta bunlar genelde kahve, çikolata, asitli içecekler, asitli gıdalar, işlenmiş etler, naneli, baharatlı yiyecekler, kızartmalar ve yağlı yiyeceklerdir. Tek oturuşta tıka basa yemek yenmemeli öğün sayısı arttırılarak daha küçük porsiyonlar halinde gün içerisine yayılarak alınmalıdır. Yemek ile birlikte su tüketimi sınırlandırılmalı yemek ile sıvı tüketiminin mide şişkinliği ve reflüye sebebiyet vereceği unutulmamalıdır. Bunun yerine yemek aralarında bol bol su içilmeli ayrıca yemeklerden sonra sakız çiğnenmesi de yemek borusuna kaçan aside karşı nötrleme görevini üstlenmektedir.