KadınSağlık

Gebelik Kolestazı

Bazı gebelerde gebeliğin ilerleyen haftalarına oluşan şiddetli kaşıntı gebelik kolestazı nedeniyle yaşanabilir.

Neden Oluşur?
Gebelikte kaşıntının sebebi gebelikteki karaciğer rahatsızlığıdır. Gebelik hormonlarının da etkisi ile safranın safra kesesine geçişi zorlaşmaktadır. Bu yavaşlama ne kadar artarsa kaşıntı o kadar şiddetlenmektedir. Safraların geçişi yavaşladıkça kana geçmeye başlamakta kana geçen safralar ciltte kaşıntıdan sorumlu hücreleri uyarmaktadır. Vücudun pek çok yerinde görülebilen bu kaşıntı daha çok el, ayak, saçlı deri ve meme çevresinde yoğunlaşmakta bu kadar sık olmasa da makat, göbek ve vajinada da kaşıntı olabilmektedir. Gebelik kolestazını diğer kaşıntı türlerinden ayıran en büyük etmenlerden bir tanesi ise gebelik kolestazında döküntü olmamasıdır.

Kolestazın sadece anne adaylarını fiziki olarak etkilediği düşünülse de aslında anne karnındaki bebekler için de tehlikeli olabilmektedir. Bebekler için oluşabilecek tehlikelerin başında erken doğum ve bebeğin kakasını yutması sayılabilir.

Gebelik Kolestazı Bulguları
Gebelerde belirti ve şiddeti değişiklik gösterse de en yaygın belirtisi kaşıntıdır. Kaşıntılar günün saatlerine göre de değişiklik gösterebilmektedir.  Gebelikte kaşıntı dışında idrar renginde koyulaşma, gaita renginin normalden açık olması, iştah azalması gibi bulgulara da rastlanabilmektedir. Bu belirtilere ek olarak seyrekte olsa gözlerin ve cildin sarı renge dönmesi, karnın sağ üst kısmında ağrı gözlenebilir.

Gebelikte kaşıntının birçok başka nedenden kaynaklanabileceği unutulmamalı olası kaşıntı durumu normal karşılanmamalı doktora bilgi verilmelidir.

gebelik kolestazı nedir

Gebelik Kolestazının Kimlerde Görülme Olasılığı Yüksektir?

  • İkiz ya da üçüz gibi çoğul gebeliklerde
  • Öncesinde karaciğer rahatsızlığı bulunanlarda
  • 35 yaş ve üstü hamileliklerde
  • Hepatic C olanlarda
  • Aile öyküsünde gebelik kolestazı geçirmiş olanlar bulunun anne adaylarında diğer gebeliklere oranla görülme riski daha fazla bulunmaktadır.

Gebelik Kolestazında Hangi Testler Yapılmalıdır?

Gebelikte kaşıntı sebebini anlamaya yönelik bir test bulunmamakla birlikte gebelikte kaşıntı ve döküntü akla gebelik kolestazı ihtimalini getirmektedir. Bu şüphe sebebiyle birtakım test ve muayene yapılmaktadır. Yapılan tetkikler; hepatit testleri, karaciğer fonksiyon testi, kandaki safra asidi testi, safra kesesi ultrason görüntülemesidir.

Gebelik Kolestazı Tekrar Görülebilir mi?

Gebelerde gebelik kolestazı bir kere değil birden çok sefer de geçirilebilmekte diğer gebeliklerde de tekrarlayabilmektedir. Bu sebeple hamileliklerde anne adayları kontrollerini düzenli olarak yaptırmalıdır.

Admin

Bebek cinsiyeti hesaplama alanında kendince fikirler yürüten ve bunu projeye çeviren sıradan birisi...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu